МВР започва нова масова акция за контрол по пътищата заради зачестилите инциденти от последните дни, обяви вътрешният министър Младен Маринов в събота. Освен това полицията, пожарната и агенция "Автомобилна администрация" ще работят заедно в координационен център, който беше открит по-рано от Маринов.

“Констатирахме усложняване на пътнотранспортната обстановка – тежки инциденти със загинали деца в столицата, възходяща тенденция на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем допълнителни мерки, да се разпоредят съответни операции по отношение на пътнотранспортните произшествия в страната, да включим допълнителни екипи с колеги, които в момента почиват”, каза Маринов.

От тази вечер ще бъдат изкарани допълнителни патрули на МВР, като са повикани на работа дори и почиващи полицаи. Според заповедта на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов патрулите на полицията са задължени да се движат със светещи лампи в тъмното. По този начин от МВР искат да респектират водачите.

Контролът върху акцията ще се осъществява от директорите на Областните дирекции на полицията в цялата страна, обясниха още от ръководството на Министерството на вътрешните работи. Акцията няма крайна дата, като от МВР се ангажираха с това, пред идващите Коледни и Новогодишни празници да има изключително засилено полицейско присъствие по пътищата в страната.

“Целият ръководен състав, включително на ниво директор и заместници, ще извършват анализи и проверки, защото тази ситуация по пътищата трябва да спре. Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи”, съобщи Иванов.

Нов координационен център

От Министерството на вътрешните работи обявиха, че всички информации от тежки катастрофи вече постъпват в специалния координационен център по пътна безопасност. Там ще се вземат решенията за действие при сериозните инциденти у нас. 

Стаята на центъра разполага с монитори, на които в реално време се виждат всички пътни участъци в ремонт. При нужда или задръствания отделните регионални структури на МВР ще изпращат допълнителни пътни полицаи.

При сигнал на пътя ще може да се вижда дали шофьорът има нарушения, дали е с валидна книжка, дали е употребил алкохол.

Гражданите също могат да изпращат клипове със засечени нарушители, които по-най-бързия начин може да се спрат от пътните полицаи.