Близо една пета от разходите на българските домакинства отиват за храна и безалкохолни напитки, което нарежда страната ни на четвърто място в Европейския съюз по изхарчени пари за тази цел, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник.

През 2018 година домакинствата в ЕС са похарчили над 1.047 трилиона евро (6.6 процента от БВП на съюза) за храни и безалкохолни напитки, според европейската статистика. Това се равнява на 12.1 процента от общите разходи за потребление и е третата категория по обем на харчовете след "жилище, вода, електричество, газ и други горива" с 24 процента и "транспорт" с 13,2 процента от домакинските разноски.

Най-голяма част от парите си дават за храна и безалкохолни напитки домакинствата в Румъния- близо една трета (27,8 процента). След тях се нареждат литовците (20.9 процента) и естонците (19.6 процента). Българските домакинства заделят 19.1 на сто от парите си за тази цел.

Най-малко плащат за храна във Великобритания (7.8 процента), Ирландия (8.7 процента), Люксембург (9.1 процента) и Австрия (9.7 процента).

Най-голям спад на разходите за храна има в Литва, а най-силен скок - в Чехия и Словакия.