Руската компания АвтоВАЗ трябва да започне масово производство на следващото поколение автомобили от семейството Lada Granta през 2021 година. За това с позоваване на собствения си източник съобщава Lada.Online.

Новата Grantа ще бъде прехвърлена на платформата B0, която стои в основата на Lada XRay и Lada Largus, както и редица автомобили Renault за руския пазар. В момента усилено се работи по появата на следващата Lada Granta, чиито модели вече са готови както на пластелин, така и в 3D. По своите габарити тя ще се окаже малко по голям автомобил от сегашното поколение.

В момента Aвто ВАЗ закупува необходимото оборудване. Освен това в Волжския автомобилен завод работят специалисти от Франция и Румъния, които отговарят за изпълнението на проекта.

Сегашното поколение фамилия Lada Granta включва седан, лифтбек, хечбек, комби, "висока" версия Cross и модификация Drive Active за феновете на активен стил на шофиране. Двигателната гама на модела включва 1,6-литрови двигатели с обем 87, 98 и 106 конски сили. Трансмисията е петстепенна "механика", "робот" или четири лентов "автоматик". В Русия цените на автомобилите започват от 444 900 рубли.

Lada Granta отдавна е най-популярният и продаван модел кола на руския пазар. Според Асоциацията на европейските предприятия (AEB), от януари до ноември, от модела са продадени 121,3 хиляди бройки.

Междувременно днес стана ясно, че АвтоВАЗ е изкупил дела на General Motors от съвместното им предприятие в Русия, което произвежда автомобили под марката Chevrolet. Стойността на сделката не бе съобщена.