Липсата на дигитална конфиденциалност на работното място се превърна в гореща тема с неотдавнашното уволнение на четирима служители на Google. Компанията твърди, че те са достъпили забранени документи, но работниците настояват, че са жертва на отмъщение заради критиките им към корпоративните политики. 

Една от тях, Ребека Ривърс, разказва как личният ѝ Android телефон е бил изпразнен, когато тя е била принудена да излезе в административен отпуск в началото на ноември. Малко по-късно Google я уволнява. Почти по същото време устройството бива повредено. „Всичко в телефона ми, което не беше архивирано в облака, изчезна“, отбеляза тя. 

Как се случва това? 

Вероятно става дума за функция в Android OS, известна като работен профил, която позволява да бъдат стартирани приложения, свързани със служебните задължения, до които работодателят може да има достъп и да управлява отдалечено. В операционната система iOS на Apple има подобна опция, наречена MDM. 

Става дума за възможността работните приложения да работят във виртуален „контейнер“, различен от личните апликации. Според това сия разработка са, те имат различни нива на възможност за мониторинг. Има много основателни причини, поради които една компания може да иска да използва тази технология. Така например може да се прилагат защитни мерки за опазване на фирмените данни в имейла.

Проблемът е, че те отварят опция и за шпионаж. А както случаят с Ребека Ривърс показва, може да доведат и до изтриване на всички данни на устройството – умишлено или по небрежност. Ето защо смесването на работните мрежи и личните устройства е лоша идея. Ако дадена компания настоява, че трябва служителите ѝ да са онлайн, то тя следва да им осигури инструменти за това.