Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”.

Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни превози в историята, като част от над 3200 шофьори на "Селадон“, които в момента въртят курсове, вече чувстват първите последици от катастрофата.

Според източници техните карти за зареждане с гориво се отменят и много от тях няма да могат да се приберат от далечните дестинации, без да похарчат сериозни суми от собствения си джоб.

Във Фейсбук вече са създадени няколко групи, които да окажат помощ на шофьорите да се приберат навреме вкъщи.

Само през първата половина на 2019 г. 640 фирми за пътни превози в САЩ са банкрутирали, което е с 3 пъти повече отколкото за същия период през предишната 2018 г. (175), предава "Канал 3".

Фалитът на "Селадон“ обаче води началото си от счетоводна измама на двама бивши шефове, причинила над 60 милиона долара загуби за акционерите. Така в петък цената на акция на "Селадон“ се срина до едва 41 цента, срещу 20 долара през 2015 г., далеч преди измамата да стане публично достояние.