Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава". Съдебният състав с председател Татяна Костадинова се мотивира, че в партийното лого незаконно е използвано българското знаме.

"Това създава възможност гражданите да свържат партийния символ със знамето на републиката", казва съдът и напомня, че българското знаме не може да се използва за партийни цели.

За името на партията на Слави Трифонов съдът приема, че проблем няма.

"Когато изразът "няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида", се казва в решението на съда.

Съдия Костадинова допълва, че гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни.

По време на делото прокуратурата подкрепя регистрацията на "Няма такава държава". 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС), който трябва да се произнесе до 14 дни, а решението му е окончателно.

Знамето

Софийският градски съд установява, че партията на Слави Трифонов е спазила повечето процедурни изисквания за своята регистрация. Сформиран е инициативен комитет, проведено е учредително събрание, спазени са установените за това срокове, налице е минималният необходим брой членове на инициативния комитет.

Проблемът е, че в устава на партията са описани и нейните символи. "Щом партията е избрала да включи такова описание в устава си, то тя е длъжна да се съобрази с императивните изисквания, които законът поставя към него", казва съдия Костадинова.

Според Закона за политическите партии "Няма такава държава" не може да използва в своите символи герба или знамето на държавата.

"Изискването да не се използват държавните символи като герба и знамето не е самоцелно – то осигурява спазването на конституционните разпоредби, съгласно които "никоя политическа партия не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет" и "нито една политическа партия не може да се обявява или утвърждава за държавна", пише в съдебното решение.

Практиката на Върховния касационен съд е по-рестриктивна. ВКС приема, че нарушение е дори само използването на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме в комбинация, представляваща значително сходство с тях.

Слави Трифонов носи тежестта да докаже, че символът на партията не нарушава закона. В устава на партията има словесно описание на партийното лого – ръка, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено и червено. Пред съда е представена и графичната концепция на логото, която е разсеяла всички съмнения, че държавното знаме е уподобено в значителна степен.

И други го правят, но този съд не е виновен

Съдия Татяна Костадинова отбелязва за "пълнота", че има и други партии, чийто символи включват цветовете на националното знаме – БСП, "Атака" и "НФСБ".

"Действително, при един от субектите (НФСБ - б.р.) е допуснато вписване с описание на символа, внушаващо използване на знамето на Републиката, но това не може да е основание за всеки следващ съд да допусне такава регистрация", казва съдия Костадинова.

Трифонов готов и на "нова партия – с друго име и с други цветове"

Шоументът определи като "измислена" причината, заради която съда отказа регистрацията на партията му. И обявява, че ако следващата инстанция потвърди "това безумно и незаконно решение", ще регистрира нова партия – с друго име и с други цветове. "Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани", пише той във Фейсбук профила си.

Според Трифонов символът на "Няма такава държава" само създава "впечатлението, че присъства националното знаме".

"Да оставим настрани факта, че цветовете бяло, зелено, червено присъстват в символите на три парламентарно представени партии – БСП, НФСБ и АТАКА. Да оставим настрани факта, че за БСП, НФСБ и АТАКА – може, а за "Няма такава държава" - не може. И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията", пише още шоуменът.

Трифонов говори и за неназовани хора, които нарича "те": "Нека бъдем наясно – Те не щат да има референдум, Те не щат да има пряка демокрация, Те не щат да има партия, която защитава гласа на хората, референдумите, пряката демокрация. Скъпи Те, наистина ли мислите, че така ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, защото не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието".

Как се стигна до "Няма такава държава"

Партията внесе документите си за регистрация на 5 ноември – ден, след като тръгна телевизията на шоумента 7/8 ТВ. 

Учредителното събрание на "Няма такава държава" пък се проведе преди това при пълна секретност. Журналисти и външни лица не бяха допуснати на събитието, което приключи за малко над 20 минути. Делегатите отказаха да говорят пред медиите. 

Тогава очаквано за лидер на партията бе избран са избрали за председател Слави Трифонов. В Изпълнителния съвет влизат сценаристите на доскорошното му шоу - Тошко Йорданов (зам.-председател), Ивайло Вълчев (зам.-председател), Филип Станев, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Виктория Василева, която е главен секретар.

Шоуменът обяви, че влиза в политиката и прави свой телевизионен проект по време на последното предаване на "Шоуто на Слави" по бТВ, което се излъчи на 31 юли. 

През годините преди това да стане, Трифонов често даваше сигнали, че иска да влезе в политиката, но дълго време не го правеше.

През 2017 г., след многократно отричане на политически амбиции, той обяви бъдещия си политически проект, а след това започнаха и "кастинги за политици" в рамките на предаването. Дълго обаче не последва нищо, а междувременно се появи неофициална информация, че си сътрудничи с "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев и смята да участва с регистрацията на тази партия на избори, което не стана.

Различни социологически агенции започнаха да мерят рейтинга на евентуалната нова партия, преди дори да бъде официално обявено, че ще има такава. После се появиха коментари, че ще подкрепи Мая Манолова за кмет на София още преди тя да обяви решението си да участва в изборите, но и това така и не направи, а Манолова загуби.