Централната част на града вече е презастроена, а търсенето на ново строителство расте, затова то ще се измества постепенно към кварталите. Това прогнозира за „Утро“ русенският предприемач Антон Димитров, който след 20 години в търговията с метали навлезе и в строителния бизнес. Фирмата му „Димант Инвест“ вдига 9-етажна кооперация в „Дружба“, която има амбицията да бъде една от най-иновативните жилищни сгради, строени в последните години. Тя вече има акт 14, като окончателното й завършване се планира за октомври следващата година.
„В центъра няма пространство, липсват удобни подходи, на много места няма да има къде да се паркира. От две години се изисква за всеки апартамент да има гараж или паркомясто, но много проекти са започнати по-рано и не отговарят на това условие. Понеже няма място за подход към подземен гараж, слагат асансьори за автомобилите. Какво става, ако той се развали, кой ще го ремонтира и кой ще го плати? Докато в „Дружба“ има широта и зеленина, това е квартал с много млади хора, клиентите ни ще имат в близост до училище - „Васил Левски“, детска градина, магазини. Ще има и гаражи за всички“, каза Антон Димитров.
Кооперацията на „Димант Инвест“ разполага с 40 апартамента, с магазини на първия етаж, офиси и кабинети и мезонети с панорамна гледка към града на 8-9 етаж. Като инвеститорът обещава всичко в жилището да е напълно готово за нанасяне, а не да се налага влагането на още хиляди в довършителни работи. Ще бъде поставена 10-сантиметрова външна изолация и красив дърволекс - нещо, което се изполва най-вече в скъпарските къщи в центъра на града. Екстрите включват 5-камерна немска дограма и гипсова шпакловка по нова технология, която може и да не се боядисва, входни блиндирани врати, гранитогрес за пода. Цялата кооперация ще бъде газифицирана, с изградена сградна и вътрешна инсталация, с одобрен проект за всеки апартамент. И всичко това на цени със 100-200 евро на квадрат под офертите на жилища в центъра.
„От 20 години работим със строителните фирми, познаваме ги добре, затова сме избрали за изпълнител една от най-добрите - „Интис“. Земята е наша, използваме само собствено финансиране. Но ако някой наш клиент иска да използва кредит за покупката, вече имаме акт 14 и споразумение с банка, така че ще му съдействаме, за да го получи“, заяви Антон Димитров.