Началото на тазгодишната благотворителна кампания "Българската Коледа" беше дадено от президента Румен Радев в университетската болница "Света Марина" във Варна. 17-ото издание на инициативата е под надслов "Да дарим бъдеще на болните деца", съобщи БНР.

Средствата ще бъдат насочени към купуване на високотехнологична медицинска апаратура.

Фокус на кампанията 2018-2019 на благотворителната инициатива беше подкрепата за деца с тежки заболявания и увреждания. Те получиха възможността за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства, благодарение на даренията на хиляди българи.

Държавният глава посочи, че при последната дарителска кампания сасъбрани над 2,4 млн. лева: "С тези средства бе подпомогнато лечението и рехабилитацията на 551 български деца - най-големият брой от началото на инициативата през 2003 г. и бе осигурена високотехнологична медицинска апаратура в 19 лечебни заведения в цялата страна".

В Университетската болница "Св. Марина", както и в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Анна" във Варна по тази инициатива са доставени анестезиологични апарати със съвместими пациентски монитори, подходящи за новородени и деца до 18-годишна възраст. С осигуряването на анестезиологичните апарати ще се създаде възможност дейността в отделенията да се подобри, тъй като обслужват малките пациенти на цяла Североизточна България.