Почти сигурният нов началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров излиза с концепция за поста, която надали ще грабне сърцето на гражданите. Той не дава гръмки обещания, а подхожда към позицията с опита на вещ апаратчик, който залага главно на административните подобрения. Нови анализи, още проверки, стратегии, стандарти и претоплени идеи от времената му в прокуратурата ще бъдат представени на управляващата коалиция в парламента, която с най-сърдечни думи вече дари Цацаров със своята подкрепа.

Подходът на Цацаров е много различен от този на предшественика му на поста Пламен Георгиев, чиято тераса с барбекю му уреди консулския пост във Валенсия.

"Очаквайте разкрития, скоро ще видите. Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро", заяви при избора му от парламента миналата година Георгиев. Цацаров е нещо съвсем различно, въпреки че коментира в концепцията си позитивно прекъснатия насила мандат на Георгиев.

"Успешно е завършен изключително тежкият начален процес по формиране на единна структура на комисията", пише той в концепцията си. После допълва: "Всички добри практики и работещи решения следва да бъдат запазени и доразвити".

Цацаров коментира, че "постигнатото е добра основа за бъдещи действия и за реални резултати в съответствие с обществените очаквания за противодействие на корупцията".

Претопляне на манджата

В концепцията си за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров преписва части от концепцията си, която използва при избора си за главен прокурор. Той обещава да създаде обществен съвет към КПКОНПИ "с равна възможност за участие на неправителствени организации, чиито цели и дейност имат антикорупционна насоченост".

Същото Цацаров обеща и преди да бъде избран за шеф на прокуратурата, но никога не го направи. Висшият съдебен съвет много се впечатли от идеята на Цацаров преди гласуването, но после никога не го попита защо общественият съвет не е създаден. Вероятно същото ще се повтори и в Народното събрание.

Да оправим бюрата

Почти сигурният бъдещ началник на КПКОНПИ смята да запретне ръкави и да се захване на първо място с изключително тежката административна работа.

Всичко ще започне с анализ на натовареността на отделните дирекции и отдели, както и с преразпределение на щатни бройки между тях. Следват проверките за почтеност, които ще бъдат променени изцяло, а целта е да се взаимстват добрите практики от чужбина.

Цацаров иска да види "реалната картина за степента на лоялност на служителя към конституцията и законите, както и за податливостта му към корупция и към поведение, представляващо корупционен риск".

С тези важни неща ще се захване инспекторатът на КПКОНПИ, който досега явно е правил нещо друго. Ще има обучения за това как да се правят проверки, а след това обучените служители ще правят на свой ред обучение и ще бдят зорко за корупция сред борците с корупцията. Цацаров ще въведе и нови тестове за интегритет. Приоритет в работата на самия инспекторат ще са извънплановите проверки и реакцията на конкретни сигнали, се казва в неговата концепция.

И повече анализи

Един от основните антикорупционни акценти в концепцията на настоящия главен прокурор е засилването на аналитичната дейност на комисията. Той ще предложи създаване на консултативен съвет към КПКОНПИ, който да прави анализ за корупционния риск в законодателството. Цацаров иска да привлече утвърдени юристи и други учени по съответни специалности, чийто опит и знания да бъдат използвани експертно.

Това прилича на инициативата на ГЕРБ за създаване на Съвет по законодателството към председателя на Народното събрание, който се разпадна доста бързо, защото се оказа неудобен, а и скъп.

КПКОНПИ ще активизира и работата по разработване на образци за етични стандарти за поведение, както и системи за проверка на почтеността. Идеята е те да се внедряват в държавните органи. Наред с това ще се въвежда постоянен медиен мониторинг по отношение на публикации, съдържащи данни за корупция.

Малко са хората

В КПКОНПИ има специализирана дирекция "Противодействие на корупцията", посочва в концепцията си Цацаров. Тя, по думите му, върши голям обем от работа, но има много малко хора.

"Броят на служителите в дирекцията е неадекватен на обема работа, която ѝ се възлага. Това налага предприемане на спешни мерки за осигуряване на допълнителни щатове в нея и незабавно започване на процедури по назначаване на лица, отговарящи на съответните изисквания. Не е необходимо каквото и да е отпускане на допълнителни бюджетни средства за реализирането на тази цел - има немалко незаети щатове в други дирекции, където натоварването е значително по-ниско", посочва Цацаров.

Друг проблем – дирекцията работи преди всичко по нареждане на специализираната прокуратура, но няма териториални звена, т.е. дирекциите на КПКОНПИ в страната се занимават само с отнемане на незаконно имущество. Така противодействието на корупцията е съсредоточено в София.

"Това предизвиква големи затруднения в пряката работа, особено при редуцирания личен състав. Ще предложа на комисията създаване на териториални звена на тази дирекция - изнесени работни места, като служителите, които ги заемат, запазват подчинението си на директора на специализираната дирекция", посочва Цацаров.

Две дирекции работят едно и също

Освен липсата на антикорупционни дирекции извън София, е посочен и друг административен абсурд, този път по линия на конфликта на интереси. С него се занимават две дирекции – "Публичен регистър" и "Конфликт на интереси".

"Всяка от тях обслужва отделно направление от дейността и правомощията на КПКОНПИ. В същото време в работата им има и определена свързаност, породена от необходимостта за обмен на информация. В много от случаите, първоизточникът на евентуален конфликт на интереси може да бъде открит още в декларацията, подавана пред КПКОНПИ и по-специално в частта ѝ за интересите. Разделението на функциите по материя в две отделни дирекции, в частта за наличието или липса на конфликт на интереси, може да доведе до извършването на паралелни проверки в двете дирекции", пише Цацаров.

Декларациите са трудна работа

При попълването на декларации за конфликт на интереси и имущество висшите чиновници срещат големи трудности, пише още главният прокурор. Той смята, че настройките, които трябва да направят на компютрите са прекалено сложни. Необходима е нова форма за декларациите, както и нови инструкции за попълването им.

Хората не ни познават

КПКОНПИ има нужда от нов сайт с ново съдържание, както и по-силна медийна политика, още Цацаров. Според него комисията трябва да има говорител. Новият сайт пък трябва да предоставя повече информация за дейността и възможност за по-лесно подаване на сигнали от гражданите. КПКОНПИ не разглежда анонимни сигнали, т.е., за да се задейства, трябва да има посочени три имена, ЕГН, адрес на подателя.