Рейтинговата агенция Fitch Ratings публикува обновената си прогноза за динамиката на продажбите на леки автомобили за тази година „с отчитане на по-слабото търсене”. Според новата оценка на агенцията за цялата 2019 г. ще бъдат продадени около 77.5 млн. леки автомобила в света, което ще е с 3.1 млн. по-малко, отколкото са били продадени през 2018 г.

Ако прогнозата се окаже вярна, то тези 3.1 млн. коли по-малко ще „подобрят” предишния рекорд от 2008 г., когато бяха продадени 3 млн. леки автомобила по-малко спрямо предишната 2007 г., отбелязват във Fitch Ratings. „Добрата новина” е, че в процентно отношение спадът през 2008 г. е бил 5%, а сега ще е „само” 4 на сто, отчитат още от агенцията.

От друга страна обаче спадът в продажбите на леки автомобили ще е за втора поредна година. Най-голямо намаление в продажбите на нови леки автомобили се наблюдава в Китай, ЕС и САЩ. Най-сериозно е очакваното намаление в Китай – 11%. Според главния икономист на Fitch Ratings, Брайън Колтън, свитото търсене на нови леки коли е една от основните причини за спада на световната промишленост през тази година и ще оказва сериозно влияние върху икономиките на големите производители като Германия.

Експертите от германския Център за автомобилни изследвания (CAR) към университета в Дуисбург по-рано прогнозираха дори още по-отчайващи продажби – спад до 4 млн. леки коли.