Екип от общо осем руски разузнавачи е подготвил и извършил отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София. Това се твърди в съвместно на разследване на сайта Belingcat и изданията "Шпигел" "Инсайдър". В предишни свои разследвания Belingcat съобщи, че един от участниците е офицерът от ГРУ Денис Сергеев, идвал в България под псевдонима Сергей Федотов. Според изданието той е ръководил и операцията по отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри през март 2018 г. След първия неуспешен опит, екипът се е върнал в България и е направил втори, този път, докато Гебрев е бил в къщата си в Синеморец. Сиптоми на отравяне е имал и синът му, както и директор във фирмата му.

От новото разследване на Belingcat става ясно, че в операцията срещу Гебрев са участвали Федотов и още седем души. Не всички са самоличности са разкрити. Някои от участниците са посочени само с псевдонимите им. Преди опита за убийството му те са посещавали България в различни периоди и на групи. Според Belingcat всички те са част от секретен отдел с номер 29155.

Един от тях е офицерът Владимир Моисеев, участвал и в опита за преврат в Черна гора през 2016 г., пише изданието. Той е пътувал под псевдонима "Владимир Попов". Посетил е България година преди отравянето на Гебрев – през март 2014 г. Идвал е отново през септември, ноември и декември.

Малко след неговото посещение и други членове на екипа са започнали да идват в България. Сергеев/Федотов е бил придружаван от офицери с псевдоними "Павлов" (Сергей Лютенков) в края на февруари 2015 г., "Кононихин" (Николай Ежов) и "Лебедев". Те са пристигнали като туристи и са останали до 8 март. През същия перод страната ни е посетена за кратко от "Никитин". Попов/Моисеев идва в България пак в началото на 2015 г.

Тези посещения вероятно са били с цел подготовка на операцията, пише Belingcat. В края на април като туристи у нас са пристигнали Федотов/Сергеев и друг офицер с псевдоним "Георги Горшков". Двамата са кацнали в Бургас. Според Belingcat "Горшков" е бил разпознат от Гебрев, но години след опита за убийство, така че това не може да се твърди със сигурност.

В деня на пристигането на двамата, директно в София каца и "Сергей Павлов". Според резервациите "Федотов" и "Грошков" е трябвало да летят обратно за Москва от София на 30 април. И двамата обаче не се качват на този полет. Вместо това летят до Истанбул, откъдето се прибират към Москва на 28 април. Ден по-късно от София излита и "Павлов".

Около 20 часа преди тяхното заминаване Гебрев усеща първите сиптоми на отравянето. Започва дразнене на очите и замаяност, но той решава, че се разболява от грип. Ден по-късно, по време на бизнес вечеря, усеща, че ще припадне и откаран по спешност във ВМА, където е спасен. Той остава в болница 20 дни, а след изписването му лекарите препоръчват да махне за известно време от замърсения въздух в София и той заминава заедно със сина си за къщата си в Синеморец.

Докато двамата са там са там, екипът отново се връща в България, твърди Belingcat. На 23 май пристига "Данил Степанов" (Данил Капралов), а на следващия ден – ръководителят – Федотов/Сергеев. Той е резервирал обратен полет към Москва на 28 май, но отново не се качва на него, а лети през Сърбия. На 28 май в България пристига и "Горшков". Той си тръгва с "Федотов" от Белград на 30 май, а ден по-рано от България излита "Данил Степанов".

На 26 май, докато "Федотов" и "Степанов" са в България, Гебрев и синът получава същите сиптоми. Лекарите така и не успяват да открият с какво вещество е отровен бизнесменът. По собствена инициатива той изпраща проби във финландска лаборатория, която открива органофосфати. Самият Гебрев твърди, че сиптомите му са били сходни с тези на Скрипал, отровен три години по-късно в Солсбъри с веществото "Новичок".

След разкритията на Belingcat миналата година българските власти обявиха, че са започнали разследване за опит за убийство на Гебрев. Към момента няма информация на какъв етап е то.