Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж е отслабнал с 50 килограма. В момента е в британската затворническа болница. За това съобщи 80-годишният му баща Джон Шиптън, пише РИА "Новости".

Родителят се страхува от екстрадирането на Джулиан в Америка, където може да бъде осъден на 175 години затвор и да намери там смъртта си.

Джон Шиптън отказва да напусне Европа, докато синът му не бъде на свобода.

„Примирих се, че Джулиан може да умре в затвора. Това го казвам не просто като баща. Това е факт”, подчерта австралиецът, който беше в Берлин миналата седмица.

Шиптън е пазил мълчание в продължение на 9 години и не е коментирал обвиненията, предявени срещу сина му, но сега е решил да говори, пише още изданието. 

Бащата на Асанж пътува до европейските страни с надеждата да намери политическа и гражданска подкрепа за сина си.

"Стар човек съм вече и не мога да прескачам стените на затвора, за да го изкарам от там. Но ще направя всичко, което мога. Не мога просто да седя със скръстени ръце и да гледам какво ще се случи", каза Шиптън.

Припомняме, Асанж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укрива от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон заради страх от екстрадиция в скандинавската страна. На сутринта на 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ. Съдът в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор. Изслушванията на екстрадицията започнаха на 2 май. Американските представители заявиха в края на май, че са повдигнали обвинения на Асанж за 17 точки на нарушения, като шпионажа и издаване на класифицирана информация. Преди това той беше обвинен в една точка: за компютърно престъпление, хакване. В случай на екстрадиция в Съединените щати, Асанж е изправен пред дълги години затвор.