Предвижда се световният икономически растеж да нарасне слабо, достигайки 2.9% през следващата година.

Глобалната икономика се намира в дупка, от която няма да излезе, докато правителствата не направят промени в политиките си и не започнат да инвестират, вместо просто да се надяват на цикличен подем. Това казват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Bloomberg.

Последните прогнози и препоръки от базираната в Париж международна организация не са като многократните им досегашни предупреждения за заплаха от нарастване на напрежението, отслабналите инвестиции и търговски потоци между САЩ и Китай. Разбира се, те все още са налице, но също така има и други предизвикателствата като изменението на климата и фактът, че търговската война е само част от големите промени в глобалния ред.

Главният икономист на ОИСР Лорънс Буун се притеснява, че светът може да продължи да страда и през следващите десетилетия, ако властите продължат да предлагат единствено краткосрочни фискални и монетарни политики.

Предвижда се световният икономически растеж да нарасне слабо, достигайки 2.9% през следващата година.

Прогноза за ръста на БВП в световен мащаб през 2020 г.

 

Източник: Организация за икономическо сътрудничество и развитие

"Най-голямото притеснение е, че влошаването на перспективите продължава, което отразява неадекватните структурни промени повече от всеки цикличен шок", каза Буун и добавя: "Би било грешка тези промени да се разглеждат като временни фактори, които могат да бъдат неутрализирани с парична или фискална политика, защото те са структурни".

Песимизмът спрямо дълбоките проблеми в световната икономика контрастира с увеличения брой позитивни сигнали от финансовите пазари, където акционерите залагат на подем през следващата година заради последните обрати в търговските преговори.

Въпреки рисковете Morgan Stanley прогнозира увеличение на световния икономически растеж от началото на следващата година, а според Goldman Sachs добрите новини около търговската политика означават, че влошаването на световния растеж ще намалее.

Според данни на ОИСР през тази година глобалният икономически растеж ще се забави до 2.9% и ще запази тази стойност и през следващата, а през 2021 г. ще се покачи леко до 3%. Организацията отчита 3.4 % растеж за България през 2019 г., като очаква през 2020 и 2021 г. той да падне малко под 3%.

Що се отнася до търговията, ОИСР заяви, че рискът от по-нататъшно ескалиране на напрежението е „сериозна причина за притеснение.“ По-притеснително е, че дори и да се отменят сегашните ограничения, несигурността може да остане. Това би оказало влияние върху бизнес инвестициите в големите напреднали икономики. ОИСР очаква те да се забавят до около 1.25% годишно, като през 2018 г. са били близо 2%.

Трудните за отстраняване предизвикателства в търговията и инвестициите означават, че правителствата трябва да направят по-дълбоки промени, а не намаляването на митата, което наблюдаваме през последните две години. Това може да означава актуализиране на глобални норми и намаляване на субсидиите, оказващи вредно въздействие върху търговията, според ОИСР.

Международната икономическа организация призовава за дълбоко преосмисляне на политиките в областта на околната среда на фона на горските пожари в Австралия и наводненията във Венеция, защото някои от тях са свързани с изменението на климата. Реакцията срещу въглеродните емисии дори е довела до протестни движения като “flight shaming”.

"На икономиката вредят не само климатичните проблеми, но и регулациите на правителствата. Без ясна политика по въпроси като въглеродния данък, забавянето на бизнес инвестициите ще има тежки последици за растежа и заетостта", каза Буун.

Въпреки че фискалните стимули биха могли да осигурят активност в тази насока, ОИСР смята, че акцентът трябва да бъде поставен в дългосрочен план, например чрез целеви инвестиционни фондове.

„По своята същност ситуацията остава нестабилна и структурните предизвикателства са огромни“, каза Буун и отправи призив: „Има възможности да се избегне икономическия застой, който би навредил на много хора. Възстановете сигурността и инвестирайте в полза на всички“.