ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде. Новината обяви председателят на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента.

Утре изтича последният срок за номинации. По-рано от "Воля" номинираха Симеон Найденов. На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган.

Важно е борбата с корупцията да бъде успешна.Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори, изтъкна като аргумент Дариткова.

Самият Цацаров също бе в парламента по-рано днес, той влезе в стаята на групата на ГЕРБ, но не застана на трибунката за брифинга.

Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме, каза Емил Димитров от Обединени патриоти.

Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена, обясни и Явор Нотев от "Атака".

Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Много добре съзнава колко е важно хората да имат доверие в институциите, аргументира се и бившия вътрешен министър Валентин Радев. Убеден съм, че той е човека за това място.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок. Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове "за". В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.