Въвеждането на тол системата ще оскъпи хранителните продукти и автобусните билети, сочат прогнозите на регионалното министерство, публикувани заедно с проекта на тарифите. До около 1% е очакваното увеличение на цените на храните, а увеличението на цените на автобусните билети ще е над 7%.
От публикуваната частична предварителна оценка на въздействията става ясно, че за застрахователите ще има най-големи положителни ефекти. Според експертите част от тях са свързани с външните разходи на превозвачите, отнасящи се до ремонти в резултат от ниско качество на пътната мрежа, директно ще се отразят като позитивни ефекти за застрахователния бранш.

В рамките на веригата на добавената стойност е възможно в краткосрочен план част от позитивните ефекти за транспортния сектор реално да се отразят не на превозвачите, а на техните застрахователи, уточняват експертите на МРРБ.

Анализ на Световната банка, направен по поръчка на регионалното министерство още през месец април, показа, че увеличението в цените на безалкохолните напитки за крайните потребители ще е с около 4%. При брашното транспортните разходи ще се вдигнат с около 11%, а поскъпването за потребителите ще е около 2%.

За хляба разходите за транспорт ще се вдигнат с 8.5%, а увеличението на цената ще е 1.66 на сто. За млякото очакванията са цената да се увеличи с 1.47%, а за месото – с 0.32%. В актуалната оценка на експертите на МРРБ  разбивка на това коя група хранителни продукти колко ще поскъпне няма.

Припомняме, че в средата на месец май тази година от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) прогнозираха повишение в цените на горивата с до 4 стотинки заради въвеждането на тол таксите. От направения анализ на експертите става ясно, че цените на горивата не са част от предвидените сектори, в които цените ще се повишат заради новите такси.

Цените на винетките няма да се променят, става ясно от тарифите, публикувани вчера за обществено обсъждане. До 16 декември ще продължи обсъждането, а след това от МРРБ следва да разгледат всички постъпили предложения.