Великобритания заплашва да депортира гражданите на Европейския съюз, ако не успеят да кандидатстват навреме за нов имиграционен статут след Brexit и ще проявява снизходителност само при изключителни обстоятелства, твърдят пред Ройтерс хора, информирани за плановете.

В предишни досега непубликувани насоки правителството изготви кратък списък с изключения, като например за хора с физическа или умствена неработоспособност или деца, чиито родители не кандидатстват от тяхно име, твърдят източниците.

Правителството въвежда най-голямата промяна на британския граничен контрол от десетилетия, като слага край на приоритетите, давани на мигрантите от ЕС, пред тези на граждани от други държави. Повечето граждани на ЕС ще се нуждаят от някаква форма на предварително разрешение от правителството, за да останат във Великобритания и след излизането й от ЕС.

Данните на правителството показват, че малко повече от половината от приблизително 3,5 милиона граждани на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, са получили новия правен статут преди крайния срок от 31 декември 2020 г.