С призиви да се дебатира увеличение на осигурителната вноска за здраве, дошли от страна на малкия коалиционен партньор в управлението - ВМРО, мина дебатът по първото четене на бюджета на НЗОК за 2020 г. в парламента. Той бе приет със 120 гласа.

Двучасови дебати се разгоряха около увеличението на парите за болници и лекарства и недостига при тези за профилактика и долекуване.

Според депутата от ВМРО Калин Поповски бюджетът на касата за 2020 г. е увеличен доста на фона на намаляващото население, но поиска дебат за увеличаване на здравната вноска. “Ако е 15% - както в Германия например, тогава немалка част и от лекарствата ще са безплатни в аптеката”, каза той. В момента осигуровката за здраве в България е 8%.

Парите за покриване на дълговете на НЗОК към чужди каси са намалени и това е притеснително, посочи депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той засегна и темата за заплащането на медицинските сестри, което не можело да бъде увеличено драстично, докато не се промени начинът за финансиране на болниците.

Лечението на редки болести да се плаща от държавата, а не от касата, ще предложи БСП за второто четене, каза Михайлов.

“Има маясто за по-големи реформи, но те не са в този бюджет”, заяви и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя определи бюджета на касата като “дежавю”, защото затвърждавал негативни практики като нископлатени медицински специалисти, увеличаваща се задлъжнялост, късна диагностика и липса на профилактика и висок дял на хоспитализациите. Според нея е нужно да се заделят много повече средства за долекуване и продължително лечение, каквито в момента почти липсват.

Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче през 2020-а ще се разшири достъпът на пациентите до нови медицински изделия, а бюджетът ще гарантира устойчивост и качествена помощ за всички граждани.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че се готвят промени в редица закони, които ще подобрят системата, а други ще бъдат разписани в рамковия договор, който предстои да се подпише.

“Нямаме никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ и долекуването трябва да бъдат приоритет, но трябва да правим всичко много внимателно. Всяко по-рязко движение би довело до хаос или объркване в системата”, посочи Ананиев.

Догодина здравната каса ще разполага с 394 млн. лв. повече спрямо тазгодишния си бюджет.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че се готвят законови промени, които ще подобрят здравната система.