Камионите над 3.5 т ще плащат тол такси за 6050 км републиканската пътна мрежа. Това бе съобщено от проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, след днешното, трето заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние.

От МРРБ изтъкват, че безплатни остават 14 000 км от цялата републиканска пътна мрежа, която е около 20 000 км. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3.5 т плащат е-винетка. Безплатни остават също и 20 000 км общински пътища.

Таксите предстои да бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите. В началото на декември, преди да изтече крайният срок за подаване на предложения, консултантът на АПИ – Световната банка, ще организира форум за електронната система за събиране на пътни такси.

След обявяване на тарифите за обществено обсъждане ще започне и вторият тестови етап на тол системата – с бордови устройства в предоставени от транспортния бранш превозни средства. Първият етап от тестовия период обхвана издаването на маршрутни карти и тол калкулатора, чрез който по тестови тарифи превозвачите имат възможност да изчислят цената на традиционните си маршрути и да планират бюджетите си за 2020 г.

Асенов посочи, че максималните такси няма да са по-високи от тестовите. “Ще балансираме така тарифите и покритието на пътищата с тол, че отражението върху цените на стоките от първа необходимост да е минимално”, обеща той.

По думите му за третокласните пътища няма да се плаща тол такса, а по тях минават доставчиците за вътрешния пазар. "Механичното разглеждане на тарифите от точка А до точка Б, без мъдро реорганизиране на автопарка и логистичните сили, няма как да доведе до ефективност на транспортната услуга", коментира той.