Текат последни дни, в които всеки любител на българската природа и дърветата може да гласува в конкурса „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. В тазгодишното десето юбилейно издание бяха получени 24 номинации за забележителни и обичани от хората дървета. До финалния кръг в основната категория достигнаха десет от тях, а в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“ – три. Победителите в двете категории ще бъдат определени на база най-много събрани гласове в тяхна подкрепа. Онлайн гласуването продължава до 24:00 ч. на 5 ноември 2019 г. на интернет страницата на фондацията, като през последната седмица броят на гласовете ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненада. Дотогава всеки може да се запознае с историите на отличилите се дървета и да подкрепи онова, чиято история го впечатли най-много.
 
           В категория „Дърво с корен“ за 2019 г. финалистите са:

  • Джигуровският чинар, 500 г., в центъра на с. Джигурово, общ. Сандански
  • Черен бор „Лирата на Орфей”, 100 г., на екопътека „Трите смолянски езера“, общ. Смолян
  • Чинар, 400 г., в центъра на с. Годешево, общ. Сатовча, обл. Благоевград
  • Липа, 110 г., в двора на Регионален исторически музей – Търговище 
  • Дъб, 500 г., в центъра на с. Ново село, общ. В. Търново
  • Черница, 150 г., в двора на детска градина „Мечо Пух“, база с. Кормянско, общ. Севлиево
  • Чимшир, 200 г., в двора на жилищен блок в гр. Казанлък
  • Бук, неизвестна възраст, местност Карамандра, Шипченска планина         
  • Скравенският дъб, 500 г., в двора на манастир „Св. Николай“, с. Скравена, общ. Ботевград
  • Бей чинар, 500 г., гр. Гоце Делчев

            В категория „Вековните дървета говорят“ журито излъчи за финалния кръг:

  • Бряст на 250 г., местност Белият мост край с. Радомирци, общ. Червен бряг, обл. Плевен
  • Чимшир на 200 г. в двора на жилищен блок в гр. Казанлък
  • Бей чинар на 500 г. в гр. Гоце Делчев

            Любопитното тази година за финалистите е, че всички са вековници, както и че са представители на различни, достигащи по-голяма възраст дървета. Сред тях има чинари, цер, бук, дъб, черница, липа, бряст, черен бор, както и изключително рядко срещащото се днес в дворовете на къщите чимширено дърво. Всички те ни напомнят какво красиво зелено богатство ни заобикаля и колко важно и отговорно е да се грижим за него, за да могат и поколенията след нас да се насладят на присъствието му. Това е и целта на конкурса „Дърво с корен“ – да докосне сърцата ни с историческите или лични истории, които дърветата съхраняват и пренасят във времето за нас, превръщайки се в неделима част от нашия живот и в частица от чувството ни за принадлежност към народ, природа и история.
            Такива истории разказват и дърветата, претенденти за титлата в тазгодишния конкурс. Като 150-годишната черница в севлиевското село Кормянско, растяща заедно с многобройната челяд в дома на трима братя с прякор Алишите, сред чиито наследници има много учители и творци. Като 110-годишната липа в двора на Регионалния исторически музей в Търговище, чиято сграда е известна като „Славейково училище“, тъй като в нея е учителствал Петко Рачов Славейков, по чиято идея е направено и вътрешното разположение на школото. Като 500-годишния дъб във великотърновското Ново село – памет и символ на населеното място, разположено в склоновете на Балкана – един устоял на годините и времето мълчалив свидетел на създаването на селото. Своята по-съвременна история носи и 200-годишният чимшир в Казанлък, който днес обединява хората от близките блокове около каузата да съхранят средата си и запазят зелените пространства и самия чимшир от плановете за градско развитие и застрояване.
           Тези и още истории на любими дървета са достъпни на интернет страницата на конкурса, където може да подкрепите онези, които са ви докоснали и впечатлили най-много.

           Победителите във всички категории на конкурса ще бъдат обявени на церемонията по награждаване, която ще се проведе в края на годината. На нея ще станат известни както резултатите от гласуването, така и отличеният от журито „Млад природолюбител”.
Участниците, номинирали дърветата-победители, ще получат награди, осигурени от дългогодишните приятели и поддръжници на идеята – „Адвенчър нет” и детски научен център „Музейко”. А носителят на титлата „Дърво с корен 2019“ ще бъде посетен от специалисти от „Асоциация на арбористите в България“ за преглед и препоръки за необходима грижа. Той също така ще представи България в международното издание на инициативата – „Европейско дърво на годината 2020“, в което догодина ще се включат дърветата-победители от националните конкурси на общо 17 държави.