13-годишно момче живее напълно анонимно за цивилизования свят и за всички възможни граждански служби, институции и регистри. Това съобщи вчера главният експерт в регионалната дирекция "Социално подпомагане" и изпълняващ в момента длъжността директор Снежана Георгиева. Социалните установили, че момчето няма никакви документи и не фигурира в никакви регистри и веднага предприели действия, за да получи детето необходимото удостоверение на самоличността му. Поради всичко това то не ходи на училище, няма личен лекар и е лишено от всичко останало, което е право и задължение на всеки гражданин, в това число и малолетен, каквото е въпросното дете. 
Майката е родила този свой син в Гърция, където тогава е пребивавала, но по неизвестни за нас причини на новороденото не са били издадени документи, разказа Георгиева. След като се върнала в България, жената не си направила труда да регистрира малкия. Макар и определено майката да е това, което наричаме незаинтересован родител, все пак е странно това неглижиране от нейна страна, тъй като тя има още доста други деца, които обаче имат ЕГН, каза Георгиева. 
Самата майка често се местела от едно населено място в друго, донеотдавна живеела в Търговище, а в момента се е преселила във Ветово, където живеела с нов мъж. Имали сме подобни случаи и преди, тогава сме настанявали детето при близки и роднини и чрез съдебна процедура съдът вписва имена, рождена дата и други данни на детето, коментира Снежана Георгиева. В конкретния ветовски случай социалните ще предприемат процедура за установяване по съдебен ред на данни за пребиваване на майката в болницата при раждането на детето. Трябва да му дадем и име, засега то живее с едно прозвище, което не е най-подходящото за него, каза Снежана Георгиева.