Садомазохизмът е полезен за здравето. Може да доведе до състояние, подобно на медитация и "състояние на променено съзнание", пише британският "Дейли Мейл".

Учени смятат, че тази практика предизвиква приток на кръв в мозъка. По този начин съзнанието се променя като в състояние на дълбока медитация. Причиняването и изпитването на болка имат ефект, подобен на медитирането.

Изследването е проведено от Джеймс Амблър, студент по психология в Университета в Северен Илинойс. Участвали са 14 души, които са причинявали и изпитвали болка по време на секс. Преди и след провеждането на опитите доброволците били подложени на когнитивен тест - задачи за свързване на думи и цветове.

Резултатите показват, че хората в позиция да бъдат "измъчвани" имат по-слаба функция на част от мозъка, наречена дорзолатерален префонтален кортекс. Тази област е свързана с контрола над изпълнителната и работната памет и други функции от по-високо ниво. Тази част на мозъчната кора се активира, когато човек мечтае или приеме определени медикаменти, често с наркотично действие. Появява се чувство на лекота, спокойствие и усещане за "тук и сега", обясняват учените.

Смята се, че състоянието, близко до медитация се причинява от слаб приток на кръв в тази част на мозъка.

Практикуващите садомазохизъм изпитват в по-малка степен чувство на тревожност в сравнение с другите хора.

Изследване, проведено през 2013 г., показва, че почитателите на тази практика имат по-сигурни връзки и страдат по-малко от безпокойство, отколкото останалите хора.