Вероятността във Великобритания през декември да се проведат предсрочни парламентарни избори рязко се увеличи, след като лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин изрази готовност да подкрепи свикването на вота. По думите му неговата партия е готова да води „най-радикалната кампания някога“, пише BBC.

Корбин припомни, че неговото условие да подкрепи предсрочните избори е било опцията Великобритания да излезе от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“) да бъде елиминирана. Тъй като въпросното условие според него е изпълнено чрез отлагането на Brexit за 31 януари 2020 г., той е готов да участва в нови избори.

Премиерът Борис Джонсън може да свика избори, само ако получи подкрепа от британските депутати, които от своя страна вече три пъти отхвърлиха идеята. Сега Джонсън ще направи нов опит да получи одобрението на парламента. Правителството му публикува за обсъждане от Камарата на общините (Долната камара на парламента) законопроект за провеждане на парламентарни избори на 12 декември.

Лявоцентристката Шотландска национална партия и пария „Либерални демократи“ искат изборите да се проведат на 9 декември, тъй като това според тях би попречило на премиера да прокара своето споразумение за Brexit, договорено с ЕС, през парламента в Лондон. Източници от „Даунинг стрийт“ №10 са казали за BBC, че правителството би приело вотът да не бъде проведен на 12 декември, а на 11-ти, за да получи подкрепата на опозиционните партии.