Заплахата, че ще „отвори вратите“ към Европа за милиони бежанци отново излезе от устата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, става ясно от информация в гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от агенция „Фокус“. Този път той иска подкрепа за плановете му „зона за сигурност“ по турско-сирийската граница. 

Споразумение за такава бе постигнато от Ердоган и руския му колега Владимир Путин във вторник. Ден по-късно Европарламентът я отхвърли. 

Турският държавен глава настоява, че ще продължи плана си за създаване на такава зона в Североизточна Сирия. Той смята, че би могъл да пресели бежанците, които понастоящем пребивават в Турция, ако Русия не изпълни своята страна от споразумението, сключено миналата седмица между Москва и Анкара.

Турция е приютила приблизително 3.6 милиона бежанци и иска да изпрати над половината от тях обратно в Сирия. Групи за правата на човека заявяват, че така бежанците ще бъдат върнати принудително на място, където все още се води война.

Ердоган по-рано този месец отново заплаши Европа, че ще изпрати всички 3.6 милиона „по своя път“ в отговор на критиките за военната си операция в Сирия. Южната ни съседка получава финансова помощ за справянето с бежанския поток към нейните територии.