Маркус Вилиг е знаел, че иска да има своя технологична компания още когато е 12-годишен. На 19 г. той напуска колежа, само след един семестър, изучавайки компютърни науки в Тартуския университет, Естония. Това се случва след като приложението му за споделено пътуване Taxify (сега известно като Bolt) започва да се радва на голям успех.

6 години по-късно вече е най-младият основател на милиардна компания в Европа, сочат проучвания на естонската мрежа за стартъпи Lift99, пише CNBC.

Eвропейският конкурент на Uber e достъпен в 100 града в 30 държави, като го ползват 25 милиона клиенти и 500 000 шофьори. Вилиг стартира бизнеса със заем от 5000 евро от семейството си, за да изгради прототип на приложението след като завършва гимназия.

Той е бил вдъхновен от Skype, която е основана в родината му Естония през 2004 г., показвайки че технологичният бизнес "може да бъде стартиран отвсякъде".

"Разбрах, че технологичната е една от онези индустрии, в които можете да имате огромни възможности и да постигнете големи неща с малък екип", казва той пред CNBC.

И дори, когато интересът към приложението започва да се увеличава, Вилиг споделя, че много внимава с бизнес разходите си като избягва "да наема много хора или да прави скъпи маркетингови кампании." В интерес на истината, той сам излиза на улицата в Талин - столицата на Естония, за да привлече таксиметровите шофьори в първите дни на стартираща си компания.

"В крайна сметка всичко се свежда до това си изключително фокусиран към клиентите и пестелив", казва той. "Това е индустрия, в която хората наистина са заинтересовани, ако получават добра стойност срещу парите си". Шофьорите от Bolt могат да спечелят средно с 10% повече в сравнение с други платформи за споделен транспорт, защото при тях комисионната е 15% на возене, в сравнение при Uber, където е 25%.

Фокусът върху главната идея

Да останете фокусирани е най-големият съвет на Вилиг към всеки, който иска да има стартъп. "Като предприемач понякога имате и получавате хиляди идеи, които изглеждат страхотни и искате да постигнете всички, но в край на сметка, ако желаете добър резултат, трябва да се ограничите", споделя той като посочва, че това е причината Bolt да се съсредоточи единствено върху споделеното пътуване през първите му пет години.

Част от този фокус в случая на Вилиг включва разбиране на транспортните нужди на местно ниво, нещо, което той смята, че е разграничило Bolt от конкурентите.

След това компанията се разширява, включвайки електрически скутери и доставка на храна като планира и добавянето на други услуги. Разширяването към различни видове транспорт е и причината за ребрандирането по-рано тази година от Taxify към Bolt, за да се отрази включването на други области на мобилност.

Стъпването на пазара в Лондон

През юни Bolt стартира услугата си и в Лондон след повече от година в чакане за лиценз. Първоначално през 2017 г. компанията е започнала да предлага своите услуги в града, но транспортния регулатор в столицата (Transport for London - TfL) ги спира, като заявява, че не са успели да получат разрешение за експлоатация. Вилиг споделя, че са предприели задълбочен подход към лицензионния процес като са работили в тясно сътрудничество с TfL, за да гарантират, че са изрядни не само от бизнес гледна точка, но и от "гледна точка на безопасността и качеството".