Избирателната активност в страната към 13 ч. е 23.54 % и правото си на глас са упражнили 1 488 509 души, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК). Активността е по-ниска спрямо местните избори през 2015 година когато към този час са гласували 25.71% от имащите право. Най-висока е активността в Макреш, Видинско - 49.88%. Най-ниска остава избирателната активност във Варна - 14.71%.

Над 150 жалби и сигнали за изборни нарушения са постъпили  в ЦИК. Най-много - близо 90, са оплакванията свързани в организацията на изборите. 26 са за нарушение на избирателните права, 34 са за предизборна агитация, а 4 за купуване на гласове.

По-рано говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни какви са най-честите организационни нарушения: "Има секции на различни местна в страната, където на избирателя не се предоставят всички бюлетини, а се очаква той да каже за кои избори желае да гласува и му се дава само тази бюлетина, което е неправилно. СИК трябва да дават всички бюлетини, с които се гласува в съответната секция, а вече избирателят е този, който може да каже, че не желае да гласува за определен вид избор и да ве му бъде предоставена тази бюлетина - за този избор, за който той не желае да гласува", каза той пред БНР. 

В ЦИК нямат данни за неотворили изборни секции.

"Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са заменени или пък е осъществен контакт с тях, за да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат предприети необходимите действия от ОИК", обясни Андреев. 

В изборния ден са постъпили още 4 искания от страна на главния прокурор за снемане на имунитета на кандидати в местния вот. Всички те са приети от Избирателната комисия и тя се е произнесла с решения, с които е снет имунитетът на тези кандидати.

"Прозрачност без граници": Брокерите на гласове се активизират най-много към края на деня

Още от откриването на секциите в сутрешните часове имаме сигнали за затруднен достъп на наши наблюдатели до някои секции. Имаме и сигнали, свързани с незаконна агитация в изборния ден – флаери, плакати, надписи, каза Калин Славов от асоциация "Прозрачност без граници“, която наблюдава провеждането на вота.

"Имаме сигнал, свързан с насочване на гражданите да гласуват за определен кандидат. Имаме и сигнал за заснемане на бюлетина с телефон в тъмната стаичка - в Хасково. … Като цяло има признаци за това, че битката ще бъде изключително ожесточена и няма да бъдат пренебрегнати никакви средства, свързани една възможна победа“, посочи Славов. По информация на БНР в Хасковска област са подадени 40 сигнала за търговия с гласове.

Въпреки че Секционните избирателни комисии са преминали обучения, има сигнали, че извършват наглед технически нарушения, които обаче се отразяват на вота, твърдят от "Прозрачност без граници“.

"Имаме сигнали, например за това, че се пропуска поставянето на втори печат, което директно води до недействителна бюлетина. Гражданите трябва да проследяват внимателно и техническите действия на комисията по време на гласуването, за да не останат с подаден глас, но неотчетен като действителен“, съобщи още Славов.

Горещата телефонна линия за сигнали на "Прозрачност без граници“ е на тел 0 800 11 224.

Туризъм, купен или корпоративен вот?

"Така нареченият изборен туризъм, въпреки изискването за уседналост,  продължава да е средство, което ще използва. Има места, в които с почти 10% се е изменил броят на жителите с настоящ адрес в населеното място, което показва, че целенасочено са бели прехвърляни граждани, които могат да бъдат след това избиратели. Най-често това се прави, разбира се, там, където кметската администрация успява организира процеса. Имаме сигнали и за това, че жителите виждат записани нови граждани в избирателните списъци и то на адреси,  на които не се живее – порутени, изоставени къщи“, коментира той.

Най-тежко днес ще е на комисиите в големите градове заради множеството книжа и контроли, смята Славов. Причината е, че те ще бързат да свършат огромната по обем работа, за да изпреварят опашките при предаването.

"Чисто технологично съществува един сериозен риск, без дори целенасочено да бъдат повлиявани резултатите от изборите, да се получат данни в протоколите, които трябва да се поправят след това. И отново ще възникне съмнението защо са поправяни, защо има толкова много грешки…“, коментира той.

От "Прозрачност без граници“ очакват най-много сигнали към края на деня, когато вече е ясна преднината на кандидатите.

"Тогава най-много се активизират и брокерите на гласове, качва се и тяхната цена. Тогава се оказва, че в малките населени места, а знаем и за областни градове, в които дори 100-150 гласа могат да решат изборите и това е причина за ожесточение“, каза Славов.