По данни към 17 часа днес, главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на шест лица /кандидати за кметове и общински съветници/ по разследване на Специализираната прокуратура.

С определение на Спецсъда са задържани под стража четирима обвиняеми, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Изпратено е искане и за привличане на осем лица /кандидати за общински съветници/ като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура /СГП/.

По информация на прокуратурата към 18 часа от вчера /26 октомври/, исканията до ЦИК по разследвания на СГП бяха единствено за трима кандидати за общински съветници.

ЦИК е дала разрешения за привличането им като обвиняеми на седем души по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на избирателната комисия.

Образувани са 65 разследвания в прокуратурата /с осем повече от вчера/ с предмет - престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред. Три досъдебни производства са прекратени.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 броя са с предмет престъпления, свързани с изборите. С повдигнати обвинения са десет човека.

В Прокуратурата са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 бр. е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 бр. преписки, а по останалите 317 бр. преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.