Кадри от адиоудара в Сирия, при който се предполага, че е бил унищожен лидерът на „Ислямска държава“, бяха публикувани в Twitter.

Във видеото се виждат авиоударът и съоръжението, което е било разрушено през изминалата нощ в Бариша. По данни на местни информационни агенции Ал Багдади се е укривал там.

По-рано медии съобщиха, че САЩ са провели в Сирия спецоперация срещу лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади, като той е бил ликвидиран.

За момента информацията не е официално потвърдена.

От своя страна високопоставен източник от иракското разузнаване потвърди пред агенция INA съобщенията за ликвидирането на лидера на ИД, пише РИА Новости.

Командващият на въоръжената опозиционна коалиция "Сирийски демократични сили" (СДС) Мазлюм Абди каза днес, че кюрдите са причастни към операцията, в резултат на която, както се предполага, е бил ликвидиран главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде ТАСС.

"Успехът на тази историческа операция е резултат от съвместната разузнавателна работа с американските партньори", написа Абди в Тwitter.

Преди часове американското списание "Нюзуик" съобщи, че Багдади е бил убит вчера при спецоперация в сирийската провинция Идлиб. Според списанието операцията е била проведена от Обединеното командване за спецоперации на Пентагона, след като били получени заслужаващи доверие разузнавателни сведения.

Представител на сухопътните сили на САЩ, информиран за резултатите от операцията, съобщил на "Нюзуик", че Багдади е ликвидиран.

Пресслужбата на Белия дом съобщи, че днес президентът Доналд Тръмп ще направи "много важно съобщение" в 13 ч. по Гринуич (15 ч. бълг. време).

Версии за ликвидирането на Багдади периодично се появяват в медиите от няколко години. Нито една от тях обаче да сега не е била официално потвърдена, отбелязва ТАСС.