В бяла риза и черни панталонки, Ким Чен Ун отиде на инспекция в новия СПА курорт Yangdok Country Hot Spring Resort. Но лидерът на Северна Корея не бе там само на инспекция или да си почива. Той разпали поредния конфликт между родината му и врага - Южна Корея.

Yangdok Country Hot Spring Resort е напълно нов курорт, чийто строеж приключил съвсем наскоро. Ким Чен Ун, разбира се, не спрял да сипе суперлативи по него. Той бил "екстравагантен и перфектно пасвал на географските арактиристики и природата в района", цитират от държавната севернокорейска медия KCNA.

И типично в негов стил, той не пропусна да нападне врага, сравянявайки "перфектния" нов курорт с този в планината Къмгансан, който лично е поръчал да се разруши.

Нападките към ски курорта по склоновете на Къмгансан не са случайни. Строежът му е бил финансиран от Южна Корея, която наляла милиони долари с надеждата, че това ще подобри отношенията между двете държави, които от десетилетия са в постоянен срив.

Проектът в планината бе замразен през 2008 година, когато южнокорейска туристка беше застреляна, след като навлезе във военната зона на Северна Корея. От тогава сградите там са изоставени и бяха използвани едва миналата година, когато разделени от границата северно и южнокорейски семейства получиха разрешение да се съберат.

За курорта в Къмгансан Ким Чен Ун заяви, че "изобщо няма национален характер, а сградите са построени като импровизирани палатки в засегната от бедствия зона или отделения за изолация."

Лидерът пожела хотелите или да бъдат преобразени по начин, който отговаря на естетиката на Северна Корея, или да бъдат разрушени.

Южна Корея бе изненадана от изненадващото желание на Ким, но реши да отговори спокойно на провокацията.