САЩ ще въведат санкции срещу Турция, в случай че турските въоръжени сили открият огън по отрядите на кюрдите, изтеглящи се от "зоната за сигурност" в Северна Сирия. Това заяви днес американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Турция напълно разбира, че не трябва да се стреля по кюрдите, напускащи територията, която ще се нарича "зона за сигурност". Не е необходимо да се повтаря, че в случай на нарушения ще бъдат въведени широкомащабни санкции", написа Тръмп в Туитър.

Турция е изпратила нота до САЩ срещу евентуално посещение на ръководителя на считаните за терористична групировка кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ Мазлум Кобани в САЩ, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу.

"Съобщихме с писмена нота на САЩ, че не можем да приемем съюзниците ни да провеждат среща с ръководителя на терористичната организация Мазлум Кобани. Особено пък той да има срещи с отговорни американски представители. Ако ние започнем да легитимираме терористите, значи утре да започнат да се срещат и с Багдади /водача на Ислямска държава Абу Бекир ал Багдади/, с ръководителите на Даеш или с други терористи. Всъщност всички - и ДАЕШ, и ПКК, и Фето са терористични групировки, както и Боко Харам и други", заяви Чавушоглу.

Според съобщения в турските медии американският сенатор Линдзи Греъм в писмо до Майк Пенс е настоял колкото се може по скоро да се уреди посещение на Мазлум Кобани в САЩ, за да обсъдят с него ситуацията в Сирия.

Пак според турските медии Мазлум Кобани, чието истинско име е Ферхат Абди, е включен в списъка на най-издирваните терористи, с червен код. За залавянето му е определена награда от четири милиона турски лири.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи пред турски медии, че САЩ трябва да предадат Мазлум Кобани на Турция.

В същото време Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов разговаря днес по телефона с началника на генералния щаб на турската армия Яшар Гюлер, предаде ТАСС.

Двамата са обсъдили ситуацията в Сирия и други въпроси, свързани със сигурността, се казва в изявление на турската армия. 

В сряда вечерта Доналд Тръмп обяви, че е наредил отмяната на санкциите срещу Турция заради нахлуването в Северна Сирия. Той заяви, че примирието между турската армия и сирийските части вече е постоянно и изтъкна, че споразумението за прекратяване на огъня го е убедило да оттегли ограниченията. Това стана само часове, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви след среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, че "няма нужда" да подновява офанзивата си в североизточната част на Сирия, тъй САЩ са го информирали, че кюрдските бойци са се изтеглили от зоната. Ердоган и Путин се договориха и Русия да участва в охраната на 30-километровата зона за сигурност в северна Сирия.