Отсечката е трансформирана в скоростен път в инвестиционният проект за стратегическия обект

Магистралата Русе - Велико Търново се трансформира на скоростен път, става ясно от инвестиционния проект за стратегическия за цяла Северна България инфраструктурен обект. Скоростният път от Русе ще преминава край западния вход на Велико Търново, а пътната връзка с автомагистрала "Хемус" ще е на 10 минути западно от града, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

В документацията е представено проектното трасе на територията на община Велико Търново. Според документите магистралният път ще пресече настоящото първокласно шосе преди село Момин сбор, където е предвиден голям пътен възел.

По скоростното трасе за Русе ще се излиза и директно на автомагистрала "Хемус", чиято връзка ще е на около 10 минути с автомобил северозападно от Велико Търново. Пътен възел е предвиден и в района на Дебелец, откъдето ще се осъществи връзка с шосето към Прохода на Републиката.

В момента тече едномесечен срок за представяне на възражения по инвестиционния проект за пътя "Русе - Велико Търново", в ход е и процедура по съгласуване с експлоатационните дружества и заинтересованите институции, съгласно разпоредбите на ЗУТ. Предстои утвърждаване на трасето в Комисията за земеделски земи към Министерство на земеделието. Договорът за издирване на археологически обекти ще бъде подписан в началото на месец ноември 2019 г.

От общината припомнят, че за построяването на АМ "Хемус" до Велико Търново е осигурено гарантирано финансиране.