Общинският съвет на Букурещ гласува днес проект за въвеждането на т.нар. винетка "Кислород", предвиждащ редица ограничения за автомобилите с по-високо ниво на замърсяване в румънската столица, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Проектът, иницииран от кмета на Букурещ Габриела Фиря, влиза в сила от 1 януари 2020 г. и се отнася до достъпа на автомобили с максимална маса под 5 тона, като ограниченията важат за дните от понеделник до петък в интервала между 7 и 22 часа с изключение на официалните празници.

За електрическите и хибридните автомобили, както и за автомобилите с норма на замърсяване Евро 5 и Евро 6 достъпът е разрешен по всички пътни артерии без ограничения; за автомобилите с норма на замърсяване Евро 3 и Евро 4 достъпът е разрешен по всички пътни артерии на Букурещ само след покупка на електронна винетка "Кислород"; за автомобилите с норма на замърсяване не-Евро, Евро 1 и Евро 2 достъпът до централната зона на града е забранен, а до останалите пътни артерии е разрешен след покупка на електронна винетка "Кислород". За автомобилите с норма на замърсяване Евро 4 изискването за винетка влиза в сила от 2021 г.

Винетката може да се се купи за различни срокове - от един ден до една година. Максимална ще бъде тарифата за автомобилите не-Евро: 15 леи за един ден и 1900 леи за една година (еврото се разменя за 4,75 евро). Сайтът Зиаре посочва, че около 593 000 собственици на автомобили в Букурещ и околния окръг Илфов ще трябва да платят такса, за да се движат по улиците на града.

"Сумата от закупуването на винетки "Кислород" ще влиза в бюджета на град Букурещ и ще се използва приоритетно за инвестиции и проекти за опазване на околната среда и за градска мобилност, които допринасят пряко или непряко за подобряване на условията на транспорт и качеството на въздуха", се посочва в проекта.