Проектът е в нарушение на европейски директиви, а графикът и сумата са необмислени или сгрешени, твърдят от Еврокомисията.

Европейската комисия отказа да финансира дострояването на участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това става ясно от официално писмо на ЕК до българските власти, което идва в отговор на изпратената преди два месеца апликационна форма за финансирането на участъка, съобщава "Капитал".
Причините за отказа са няколко. Проектът за строителство през защитените зони в изпратения вид е в нарушение на европейските директиви, а графикът и сумата, написани в документите, са необмислени или сгрешени, твърдят от ЕК. 

"България не е успяла да установи цели и мерки за опазване на обектите, защитени от Директивата за местообитанията, и не е взела предвид всички елементи от бъдещото строителство", отбелязват от Еврокомисията. В писмото се казва още, че използването на съществуващия път Е79 също представлява проблем по отношение на безопасността на пътниците и перспективите за околната среда поради липсата на смекчаващи обстоятелства. Сроковете също са непълни или нелогични, тъй като графикът не отчита никакви възможни рискове от забавяне, а такива има при процедурите за отчуждаването и строителството.
В писмото се казва още, че трасето, одобрено с оценка за въздействие на околната среда преди две години, не е същото, като това, за което страната ни иска да получи финансиране от Брюксел. Ако проектът не бъде изпълнен така, дори има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията.

Междувременно става ясно, че има огромни различия между проектите - броят тунели, виадукти и други съоръжения, е по-голям, отколкото в одобреното решение за ОВОС. 

България трябва да отговори на ЕК до два месеца и да изясни недоразуменията по проекта. Според Брюксел заявлението на българските власти за искания финансов ресурс въз основа на предоставената информация не е оправдано.
Страната ни кандидатства за 267 млн. евро. Еврокомисията уточнява в отговора си, че допустимата сума на европейско съфинансиране е по-малка - 227 444 659 евро, а причината е, че сме заявили, че в срок до 2023 г. ще бъдат завършени 41% от проекта.