Спорът за това дали Android е по-добра мобилна оперативна система от iOS едва ли може да има истински обективен отговор, тъй като всеки потребител има своите субективни предпочитания.

Има една категория обаче, в която Android далеч не може да се мери с iOS, и това е коефициентът на ползване на най-новата версия на съответната система.

Вчера Apple обяви, че 50% от всички iPhone модели, които са съвместими с iOS 13, вече работят с оперативната система, която се появи преди по-малко от месец.

Тук влизат всички модели след iPhone 6S и iPhone SE, като едва 7% от тях са с версия, по-стара от iOS 12.

В същото време от Google някак тихомълком решиха да престанат редовно да оповестяват данни за това колко телефони работят с най-новия Android, може би защото числата им са много по-ниски от тези на Apple.

Последният ъпдейт на Google по този въпрос е от май месец тази година и разкрива, че едва 10.4% от устройствата, съвместими с Android 9, дефакто ползват новата версия на системата.

Процентът по отношение на Android 10 най-вероятно е още по-нисък, но все още Google не е разкрил точните данни.

Това явление, разбира се, е лесно обяснимо, имайки предвид централизираната форма на бизнес, която Apple упражнява.

Проблемът при Android e, че след всяко излизане на нова версия на системата, всеки производител на Android смартфони трябва сам да интегрира новата версия в собствените си продукти, което силно утежнява процеса.

В същото време Apple има директен контрол и пряка връзка с продуктите си, и това прави пласирането на нов софтуер много по-гладко и бързо.