Най-богатият чех Петр Келнер може да купи bTV Media Group, съобщава "Капитал".

Три независими източника са потвърдили, че преговорите между него и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап. Официалното обявяване на сделката се очаква днес или до дни.

PPF - фондът, контролиран от Петр Келнер, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Според източници на "24 часа" Келнер вече е подписал сделката и се очаква тя да бъде обявена от СМЕ в 19 ч. В централата на bTV в София нямат нищо официално, ни то неофициална информация.

Това е финалът на преговори, които продължаваха в различна форма през последната година. Освен Келнер към СМЕ на първоначалния етап проявяваше интерес и американската компания Discovery, известна с едноименните телевизионни канали. В началото на преговорите PPF участваше в консорциум с United Group - компания, която притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. United Group е един от двамата финалисти в сделката за БТК, която се случва едновременно с тази за CME. Според източници на "Капитал" първоначалната уговорка при съвместните преговори за телевизионната компания е била след покупката каналите в различните държави да се разпределят между партньорите, като bTV и тези в Чехия и Словакия останат за Келнер.

В крайна сметка в покупката на CME обаче официално сега участва само PPF. Вероятно компанията ще запази телевизиите на тези пазари, на които има и друг бизнес - България (Келнер придоби "Теленор - България"), Чехия и Словакия, а за другите - Румъния и Словения, ще търси след време купувачи. В "БТВ медиа груп" като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Пред "Капитал" той каза, че към момента няма какво да коментира, но не отрече сделката с PPF. Гергов допълни още, че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава, пише Капитал.

Още преди месец участник в сделката коментира пред "24 часа", че тя ще бъде финализирана в средата на октомври. Още в началото на преговорите неофициално се знаеше, че милиардерът, който не успя да купи Нова телевизия, има интерес основно към 3 от 5-те телевизии в пакета - Чехия, Словакия, Словения. Каква форма на собственост купувачът ще предпочете за медиите в България и Румъния не е ясно. Възможно е сделката за bTV да върви успоредно с продажбата на БТК -този вариант все още е възможен, тъй като фондът PPF и "Юнайтед груп" играеха в началото заедно за телевизиите. "Юнайтед груп" е един от двамата финалисти в сделката за БТК.

Пред "24 часа" Красимир Гергов, който е миноритарен собственик с 6% в bTV Media Group потвърди своята позиция, обявена пред "Капитал", че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в bTV. Той се въздържа да коментира развитието на сделката.