Кралица Елизабет изложи в тронното си слово днес приоритетите на правителството на премиера Борис Джонсън за новата парламентарна сесия. Те включват Брекзит на 31 октомври, ново споразумение с ЕС и редица вътрешнополитически мерки за спечелване на избирателите преди очакваните избори, предаде Ройтерс.

"Приоритет на моето правителство винаги е било да осигури излизане на Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври", каза кралицата в словото, произнесено в позлатената пленарна зала на Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент). "Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с ЕС, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество", добави тя.

Сред намеренията на правителството е предложена от Джонсън система за регулиране на имиграцията след Брекзит, реформи в наказателното правораздаване, промени в системата на здравеопазване и обещание за по-големи публични инвестиции за стимулиране на растежа.

"Хората са уморени от застой, безизходица и очакване на промени", каза Джонсън в писмено изявление, придружаващо словото на кралицата. "Те освен това не искат да чакат повече за осъществяването на Брекзит", допълва премиерът.

Чрез тронното слово на кралицата подробно се излагат приоритетите в законодателната сфера на кабинета за следващата година. То се пише от правителството и е кулминационният момент на внимателно подготвено бляскаво зрелище в Уестминстър, отбелязва Ройтерс.

Но имайки предвид несигурността около Брекзит в началото на решаваща седмица на преговори и непредсказуемите предсрочни избори, каквито е много вероятно да бъдат произведени в близко бъдеще, опозицията заяви, че премиерът злоупотребява с неутралната в политическо отношение кралица и всъщност е целял чрез нея и словото й на практика да представи предизборната си кампания.

Със словото и придружаващите го текстове бяха изложени общо над 20 законопроекта, включително законопроект, необходим за изпълнение на споразумение за Брекзит - ако Джонсън успее да постигне такова с ЕС тази седмица.

Политическото бъдеще на премиера и това доколко е в състояние да изпълни която и да е от точките от своя дневен ред, обаче е доста неясно. Той управлява с правителство на малцинството и откакто е дошъл на власт през юли, не е спечелил нито едно гласуване в парламента.

Всички партии искат предсрочни избори, но нямат съгласие когато точно да са.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че кралицата бива използвана, за да пропагандира предизборната програма на Консервативната партия.

"Това, което на практика получаваме, е партийно-политическо телевизионно обръщение от трона", заяви Джереми Корбин в интервю, излъчено вчера по "Скай нюз".

Сега предстоят няколко дни на разисквания по словото, които ще завършат с гласуване за приемането му. Макар че тук да не става дума за официален вот на доверие, това гласуване може да бъде използвано, за да бъдат разклатени още повече позициите на Джонсън.