Mарияна Павлова от Смолян влезе в Книгата на рекордите на Гинес, след като нейният глас бе признат за най-ниския на планетата, предаде БНТ.

Условието е за рекорда е било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тоналността, за която кандидатства - си бемол на контра октава.

Павлова, която е дъщеря на великата родопска певица Христина Лютова, отдавна мечтала за този рекорд. Тя живее в Лондон от 5 години, където е намерила спонсори, които са и помогнали да реализира мечтата си. Преди това е търсила спонсорство и в България, но тук не е получила такава възможност. В Англия ръка и подал тонрежисьорът и собственик на студиото „The Brook“ Анри Брук.

Новината дошла късно в четвъртък, след като певицата получила потвърждение от организацията, че е титуляр с най-ниския контраалт в света.

35-годишната Паллова се изявява на български и чуди сцени. Работила е 16 години в ансамбъл „Родопа“ в Смолян, в „Космически гласове“, „Драгостин Фолк национал“, „Големите български гласове“, в камерните формации, квартет „Славей“, Каба трио „Родопея“.