Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке получават Нобеловата награда за литература тази година.

Токарчук получава приза заради "въображението и енциклопедичната страст, с която разказва за преодоляването на границите като начин на живот".

Хандке е отличен с "Нобел" за "въздействащия си труд и лингвистична изобретателност, с която изследва човешките емоции".

Олга Токарчук е родена на 29 януари 1962 г. в полския град Сулехов. Тя е представяна за един от най-добрите автори на своето поколение. Носител е на международната награда "Букър" през 2018 г. за романа си "Бегуни".

За най-успешна обаче се смята книгата й "Правек и други времена", която е носител на наградата "Кошчелски" и наградата "Паспорт" на списание "Политика". На български са издадени още романите й "Дом дневен, дом нощен", "Музика от много барабани" и "Последните истории".

Според журито на Нобеловата награда Токарчук е писател, който задълбочено изследва живота, но в същото време успява да види голямата обща картина. Те допълват, че произведенията й са остроумни и изкусно написани.

Писателката е и активист, който в интервютата си често говори против крайнодесните движения, заради което понякога й се налага да се движи с охрана, особено в Полша.

Петер Хандке от своя страна е смятан за един от най-ярките представители на съвременната австрийска литература. Роден е на 6 декември 1942 г. в Грифен, Австрия, който тогава е част от Третия райх.

Първите си текстове писателят публикува в училищното списание "Факел", но след това завършва право в университета в Грац. По време на следването си продължава с писателската си дейност.

След като през 1965 г. е публикуван романът му "Стършелите", той напуска университета. През следващата година добива все по-голяма популярност с пиесата си "Обругаване на публиката".

Хандке е автор и на множество сценарии за филми. Самият той режисира филма по повестта си "Левачката", с който през 1978 г. е номиниран за наградата "Златна палма" на Филмовия фестивал в Кан. Повестта е издадена и на български език.

През 2006 г. писателят изнася реч при погребенето на Слободан Милошевич, което предизвиква вълна от критики. В същата година е оттеглена номинацията му за наградата "Хайнрих Хайне", тъй като журито не иска да се обвързва с политическите възгледи на Хандке.

Тази година се връчват две Нобелови награди за литература, тъй като през 2018 г. не беше излъчен Нобелов лауреат заради скандал със сексуален тормоз в Шведската академия.

Кризата започна, след като трима от членовете мъже отказват да гласуват оставката на своя колежка, чийто мъж е обвинен в сексуален тормоз. Освен това той е обвинен в изнасяне на имената на носители на престижната награда.

Членовете на академията са назначени до живот и оставките са изключителна рядкост.