Всички имат лоши дни на работа. Но ако се страхувате да се събуждате всеки ден от понеделник до петък или редовно се оказва, че седите на бюрото си на прага да се разплачете, вероятно имате по-сериозен проблем.

Ейми Морин, автор на „13 неща, които психически силните хора не правят“, казва, че враждебната работна среда може да доведе до нещастие и в някои редки случаи дори да бъде свързана с депресия. 

Проблемът е, че след като попаднете в този капан, може да бъде трудно да се измъкнете.
„Разочарованието във вашата работа може да ви накара да изпаднете в непрекъснат цикъл на негативност - в начина, по който мислите и начина, по който се държите“, обяснява тя. „Колкото повече изпитвате негативни мисли и непродуктивно поведение, толкова по-лошо ще се чувствате.“

Ето 9 знака, че работата ви съсипва живота ви:

1. Не можете да спрете да мислите за работата си.
Вашите делнични вечери и уикенди трябва да са за изчистване на ума и релакс. Така че, ако се приберете вкъщи и не можете да спрете да възпроизвеждате в мислите си среща, която се e объркала, или мислите за всички причини, поради които не искате да се събудите за работа утре, това може сериозно да попречи на качеството на домашния ви живот, казва Морин.

2. Оплаквате се от работата си. Много!
Ако наистина сте недоволни и неудовлетворени от работата си, може да започнете да отделяте много време и енергия, обяснявайки на приятели, семейство и всеки, който е готов да слуша, колко лоша е работата ви в момента.

Това споделяне може да ви накара да се почувствате по-добре за момента, но Морин казва, че не е здравословно, защото „ви ограбва откъм умствена сила“. Това, от своя страна, може да увеличи риска от стрес.

3. Вашите мисли за работа са прекомерно негативни
Когато имате мрачна перспектива в офиса си, Морин казва, че може да започнете да мислите за прекалено отрицателни мисли за работа, като например "Никога няма да получа повишение" или "Винаги се карам".

"Вашият вътрешен монолог може да ви повлече още повече", казва тя.

4. Филтрирате всичко добро относно работата
Дори ако един ден се случат девет добри неща на работа, вероятно ще се съсредоточите върху едно лошо нещо, казва Морин. Когато се чувствате зле, "лесно е да пренебрегнете всичко положително", обяснява тя.

5. Имате проблеми с физическото здраве
Депресията - често срещано, но сериозно разстройство на настроението, което причинява тежки симптоми, които продължават най-малко две седмици, не влияе само на психичното ви здраве.
За някои хора физическите признаци на депресия включват болки в стомаха, главоболие и други оплаквания. Освен това имунната ви система може да не е толкова силна, което ви прави по-податливи на настинки и други заболявания.

6. Не ви се става от леглото сутрин - изобщо
Ако вашата работа ви прави нещастни, няма да искате да ставате от леглото, защото това означава, че сте една крачка по-близо до това да сте на работа.
„Трудно е да поздравиш деня, когато се страхуваш как ще го прекараш“, обяснява Морин.

7. Раздразнителни сте
Морин казва, че може да откриете вашето търпение доста слабо, ако работата ви прави нещастни или тъжни.

Може да се окаже, че се дразните на колегите си просто заради това, че телефонът им е изключен, или за задаване на прост въпрос от рода на „Знаете ли кога докладът ще бъде готов?“

8. Обаждате се, че сте болни - само за да си останете вкъщи
Ако вашата работа е първопричината за други психически и физически проблеми, има смисъл да искате да я избегнете на всяка цена.

9. Вече не се интересувате от доброто си представяне на работа
„Забавяне на задачи, липсата на участие и небрежната работа са все признаци, че сте загубили интерес към работата си“, казва Морин.

Това, от своя страна, би могло действително да превърне негативизма ви в реалност, предупреждава тя. Ако представянето ви в работата не е добро, всъщност може да бъдете понижени или дори уволнени.