Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска Белият дом да създаде новинарска мрежа, която да се бори срещу това, което той нарича „омраза на мейнстрийм медиите срещу САЩ“.

„Си Ен Ен е гласът, който наистина изглежда се чува навън, и това е ужасно нещо за нашата страна. Трябва да създадем наша собствена мрежа и да разпространяваме истински новини извън границите на страната“, каза той в петък във Флорида.

Държавният глава е подложен на критики от Си Ен Ен, „Ню Йорк Таймс“ и други авторитетни медии заради предполагаемия оказан натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да разследва сина на опонента му в предстоящите президентски избори през 2020 г. Джо Байдън в замяна на среща във Вашингтон и военна подкрепа.

В речта си Тръмп спомена Радио Свободна Европа/Радио Свобода и Гласът на Америка, които са финансирани от държавния бюджет на САЩ. „Имахме Радио Свобода – мисля, Радио Свободна Европа и Гласът на Америка... Създадохме ги, за да подсилим страната си, но това не работи добре“, каза Тръмп.

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай реагира на изказването като отбеляза, че медията, основана през 1950 г., продължава да „предлага обективна журналистика“ на тези, „които иначе не биха имали достъп до достоверни източници на новини и информация“.

„Смятаме, че нашите усилия да се борим с дезинформацията посредством нашите дигитални платформи, радио и телевизионно излъчване и да помагаме на гражданското общество да бъде добре информирано са по-важни от всякога в момент, когато истината е подложена на все повече атаки“, каза той.

Директорът на бюрото на Гласът на Америка в Белия дом Стив Хърмън също реагира на думите на Тръмп, посочвайки в публикация в Туитър, че медията „все още работи добре“, което държавният глава „трябва добре да знае“, тъй като е дал пред медията две интервюта откакто встъпи в длъжност през 2017 г.

Гласът на Америка е най-голямата американска международна новинарска мрежа, като излъчва на повече от 40 езика и има аудитория от средно 275 милиона души седмично.

Журналистите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода работят в 22 държави на 26 езика в страни, където свободата на медиите е под заплаха.