Близките на намерения обесен в Брюксел русенец Искрен Йорданов спешно събират 2000 лева, за да платят всички разходи по транспортирането на тялото му и погребението. 36-годишният мъж бе открит мъртъв на 17 септември на паркинга на китайското посолство в белгийската столица.
Майката на Искрен - Елка Дочева, отправи апел във фейсбук за финансова помощ. До момента са събрани 5000 лева от общо необходимите 7000 лева. 2500 лева е дала партийна организация в Русе, същата сума била събрана и от приятели.
"И двамата с другия ми син имаме да връщаме кредити и финансовото ни положение не е добро", обяснява съкрушената жена, която не е в състояние да се върне на работа.
Тялото на Искрен е пристигнало в Русе на 29 септември с автомобил на погребалната агенция, която семейството наело, но услугата още не е заплатена. Елка Дочева обяснява, че аутопсия е извършена в Русе, но не и в Брюксел. Не са й съобщавани все още резултатите от нея.
Майката моли, ако някой иска да помогне, да й пише на лични съобщения във фейсбук профила й: https://www.facebook.com/elka.docheva.5?epa=SEARCH_BOX
По думите й, ако парите бъдат събрани, погребението най-вероятно ще е в събота.
За смъртта на сина си Елка Дочева съобщи във фейсбук. Тя не приема версията за самоубийство и поиска българско разследване на случая. На 13 септември Искрен, който работел в Германия, заминал за Брюксел при бившата си приятелка. Два дни по-късно тя го оставила на автогарата в белгийската столица да чака автобуса за Германия. Тогава последно го чула и майка му. Бил разтревожен и казал, че има проблеми и не знае какво ще се случи с него. После телефонът прекъснал. На 17 септември патрул го открил обесен на паркинга на китайското посолство.
Говорителят на прокуратурата в Брюксел беше категоричен, че Искрен Йорданов сам е сложил край на живота си, което се доказвало и с видеозаписи от камери. Цитиран е и говорител на мисията на Китай, който е казал, че след инцидента е помолена белгийската страна да засили охраната на китайската дипломатическа мисия, за да се предотвратят подобни инциденти.