Инвестиция за близо 3.5 милиона лева и подаръкът за 20-годишния юбилей на "Метро" в Русе, съобщи управителят на русенския магазин на немската търговска верига Мая Пачеръзова по време на честването на кръглата годишнина.
Със солидната сума е осигурена най-модерната екосъбразна хладилна инсталация, работеща изцяло с СО2 - без вредни емисии за околната среда. Другият голям плюс на системата е, че тя позволява комфортно пазаруване в студените отдели на магазина чрез специални витрини с отделни вратички.
Още едно екосъобразно решение позволява на "Метро" да оползотворява отдадената топлина от хладилната система за затоплянето на водата, която се използва в магазина. В допълнение са инсталирани нови касови апарати в касова зона; паркингът е обновен с модерно LED осветление, а магазинът е освежен отвън.
Русе беше третият град в страната, който най-големият търговец на едро избра за разширяване на бизнеса си в България. Когато на 30 септември 1999 година "Метро" отвори врати, това беше събитие не само за града, а и за съседните региони. Магазинът за магазините бързо привлече и търговци на дребно, и индивидуални клиенти и пръв въведе модерната търговия. Така непознатите преди това клиентски карти, промоционални брошури, оферти с търговски отстъпки, баркодове върху опаковките и  защитата на клиентските права станаха част от ежедневието.
"За 20 години извървяхме много път, за да бъдем по-близо до своите професионални клиенти. Помогнахме на хиляди български производители да развият своя бизнес на локалните пазари и да намерят признание в Европа и по света. Ефективна система за доставки снабдява нашите клиенти с избраната от тях стока до самата врата на техния магазин, хотел или ресторант. За 20 години постигнахме много. Получихме признанието "Топ работодател на България" в резултат на стремежа си да предложим по-добра работна среда за екипа, който всекидневно се грижи за нашите клиенти. Защото днес, както и преди 20 години, ние от "Метро България" не работим за себе си, а за хилядите си клиенти в Русе и цялата страна. И в това е нашето обещание и нашият ангажимент към всички вас за следващите 20 години", каза в приветствието си към присъстващите на празника партньори, служители и клиенти Мая Пачеръзова.
"20 години са доста дълъг период за анализи, равносметки и планиране. Магазинът обаче е напълно обновен и ние продължаваме да бъдем една от веригите с планове за бъдещето", посочи в приветствието си към гостите регионалният ръководител на "Метро България" Борислав Тодоров.
"Това е едно изключително събитие, защото да празнуваш 20 години на хипермаркет на една от най-големите търговски вериги в света е достойно за уважение в нашия град. "Метро" даде шанс след него в Русе да дойдат редица други вериги, което е за доброто на русенци. Затова благодаря на регионалния мениджър и на управителя Мая Пачеръзова, защото тя и нейните момчета и момичета правят така, че Русе да е посещаван от много хора в региона именно заради "Метро", което  пряко влияе за развитието на бизнеса в града", каза кметът Пламен Стоилов и подари на Пачеръзова почетния символ на Русе - статуетката на свободата от емблематичния паметник на Арнолдо Дзоки в центъра на града.

Над 400 000 бизнес клиенти избират
сред почече от 40 000 стоки

20 години след сратта у нас 11-те магазина на "Метро" в страната осигуряват на над 400 000 бизнес клиенти достъп до най-широк професионален асортимент от търговски решения за техния бизнес - повече от 40 000 хранителни и нехранителни продукти от България и света, под един покрив, с гарантирана проследимост и високо качество, на конкурентна цена. Инвестициите на компанията в България надхвърлят 400 милиона лева.
"Метро" разполага с най-широкия асортимент от над 1100 български и чуждестраннни червени и бели вина от Стария и Новия свят. "Метро"-София е оазисът на любителите на традиционна и крафт бира с асортимент от над 140 различни марки от над 22 страни. Повече от 3000 български и чуждестранни млечни продукти осигуряват качеството и вкуса, така необходими за кухнята на всяка пицария или ресторант. Модерните Био отдели предлагат широк асортимент от 100% биосертифицирани продукти. Близо 60 вида 100% чист български мед могат да бъдат открити на рафта във всеки магазин.
През 2002 година компанията отваря първите в България рибни отдели, в които чрез уникална хладилна верига, над 90 вида риба и морски дарове от световния океан достигат до кухнята на българските шеф готвачи и до трапезата на любителите на морската храна.
Над 400 български фермери снабдяват директно магазините на "Метро" с плодовете на българската земя, за да осигурят качество, вкус и невероятно изживяване за гостите на българските ресторанти - на море или на планина.
За втора поредна година "Метро" получава признанието "Топ работодател на България" в резултат на стремежа си да предложи по-добра работна среда за екипа, който всекидневно се грижи за клиентите на компанията. Като част от "Метро Груп" веригата стана лидер сред световните търговци в индекса за устойчиво развитие на индекса Дау Джоунс.