"По същество в голямата си част това е съдържанието на стария Изборен кодекс. За съжаление, дори онези малки новости, които съществуваха в законопроекта, бяха отхвърлени от мнозинството в пленарната зала, с което с още по-голяма сила днес мога да заявя, че имаме стар Изборен кодекс с единствен нов елемент - нова Централна избирателна комисия". Това коментира в предаването „Неделя 150" по БНР бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева от ГЕРБ.
"Не се случиха очакванията в нашето общество за радикални промени в изборните правила. Категорично няма мажоритарен елемент. Преференциалният вот, който фигурираше като предложение в законопроекта, в последния момент по недопустим начин, по предложение на депутат от ДПС, бе обезсмислен, като бе казано, че всички бюлетини, в които няма отбелязана преференция, ще се записват на името на водача и по този начин водачите си гарантират „златно място", без да се притесняват от вътрешната конкуренция в една парламентарна група или листа. Оттук насетне мисля, че ще започнат проблемите на управляващите по т.нар. нов Изборен кодекс, защото хората няма как да не разберат, че са останали излъгани и се надявам да потърсят сметка от онези, които 8 месеца ги лъгаха", каза още тя.
"За да се извърши каквато и да било радикална промяна, се изисква стабилно мнозинство в парламента. Този парламент е в агония. Мнозинството и кворумът се договарят ден за ден, час за час. За съжаление, очакванията на хората и този път се разминаха с онова, което се сътвори", завърши Цачева.