Папа Франциск призова технологичните гиганти от Силициевата долина да се уверят, че изкуственият интелект (AI) няма да доведе до нова „форма на варварство“. 

Лидерът на Римокатолическата църква похвали развитието в областта, но изрази загриженост относно „все по-значимите последици във всички области на човешката дейност“. Той отбеляза, че AI има способността да разпространява предразсъдъци и неверни данни, а това може да доведе до манипулирането на много хора. 

Папата говори по темата по време на тридневна конференция във Ватикана, на която присъстваха участници от целия технологичен сектор, включително мениджъри от Facebook, Mozilla и Western Digital. Събитието събра на едно място хай-тек експерти и духовници. 

„Забележителното развитие в областта на технологиите, по-специално тези, които се занимават с изкуствен интелект, поражда все по-значими последици във всички области на човешката дейност“, коментира папа Франциск пред участниците, цитиран от Reuters.

„По тази причина сега са нужни отворени и конкретни дискусии по темата“, смята той. Папата призова присъстващите да работят заедно, за да се създаде единна етична рамка. 

В интернет „е възможно, както никога досега, да се разпространяват тенденциозни мнения и неверни данни, които могат да отровят публичните дебати“ до степен „застрашаване на самите институции, които гарантират спокойно съвместно съществуване“, предупреди папата.

Тридневното събитие беше организирано като продължение на усилията на Ватикана да се занимава с технологични и социални въпроси.