ългария не трябва да се съгласява със започването на преговори със Северна Македония за интеграцията й в Европейския съюз. Това казва вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от пресцентъра на партията си.

ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие, смята Каракачанов. Реъкцията му била в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той, според ВМРО, си позволява да злоупотребява с историческата истина за произхода на Гоце Делчев. Освен това Пендаровски в интервюто давал нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество. Т"ака разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса", смята Каракачанов.

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща в понеделник за двустранните отношения на България и Северна Македония и очакваната покана към Скопие от Европейския съюз за започване на преговори за членство. На нея е поканен и премиерът Бойко Борисов, но до момента не е известно дали ще отиде.

"Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония", обявява Красимир Каракачанов, цитиран от пресцентъра на партията си.

Оценката му е, че действията на македонския президент противоречат на духа на добросъседство, както и на категоричната позиция от българска страна, че напредъкът в разговорите за общата история и нейното представяне в образователната система на съседна Македония трябва да бъде ускорен.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно, посочва Каракачанов. Припомня, че дни преди това - на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Северна Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави.

Ето и пълния текст на позицията на Красимир Каракачанов:

Македонският президент Стево Пендаровски си позволи да отбележи, че не е нужно междудържавната Комисия по исторически и образователни въпроси да има срок за своята работа. Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята.

Изказването на Пендаровски идва на фона на очевидната липса на напредък в работата на Комисията по историческите въпроси. Казаното от него напълно противоречи на духа на изказването на премиера Бойко Борисов, че е добре пробив в работата на комисията да има до края на септември.

В този контекст попаднаха и странните изказвания на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин, но както днешните граждани на Северна Македония се определяли като българи - само за да получат български паспорт.

Подобен тон на протакане и неглижиране е неприемлив. Ако комисията няма да има срок, то и пътят на Северна Македония към Европейския съюз няма как да има срок. Недопустимо е някой да мисли, че просто ще се възползва от България, само за да влезе в ЕС.

Както наскоро отбеляза външният министър Екатерина Захариева, от Македония ние искаме единствено истината. Ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г.

А истината е проста - поне до 1944 г. между понятията българин и македонец няма никаква разлика. Личното ми убеждение е, че и днес разликата между двете е единствено политическа, а не етническа, национална или историческа.

ЕС не може да бъде легитимация за неправди. Затова въпросът за преговорите на Македония за членство в ЕС трябва да е част от ясната позиция на българското правителство.