Лекари от Стара Загора се борят за живота на 3-месечно кърмаче, след като родителите третирали кожата му със сол. Майката Любка обясни пред Нова телевизия и предаването „Събуди се“, че е третирала кожата на детето до края на втория месец със сол по съвета на по-възрастна жена. Вследствие на това кожата на детето силно се зачервила и напукала. Тя, обаче, вече съжалява за това.
Детето е прегледано в Детското отделение на старозагорската МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” преди месец, но майката напуснала болничното заведение по своя воля въпреки тежкото му състояние. По случая са били уведомени социалните служби и личният й лекар.

Детето постъпило отново в болницата в тежко общо състояние, с висока температура, силно разранена до свличане кожа и с усложнение до сепсис. Кърмачето е в крайно тежко състояние и е с опасност за живота.

Обяснението на майката е, че къпала детето в солена вода, защото такава била традицията. В ромското семейство 3-месечната Ивелина е четвърто дете. Предишните три също били къпани, според традицията, в солена вода първите 40 дни.

„Майки, не правете като мен, не си осолявайте децата“, призова тя със закъснение.

В квартала, обаче, не вярват солта да е проблем за бебета и продължават да практикуват соленото къпане. След него пък мажат децата с мас. Понякога се появяват обриви, но ги „оправят“ с кремове. Ромите бяха учудени, че българите на практикуват подобно къпане. Те показаха как слагат по шепа сол на кофа вода за бебешката баня.

Етнологът Георг Краев, обаче, обясни, че традицията идвала от българите. Идеята е детето „да се изпече“. „Ако не се осоли детето, няма да бъде християнче“, каза той. Според него, обаче, въпросният ритуал, който е служил като начин да се отличават българите и християните от останалите, би могъл да бъде заменен с нещо много по-безопасно. Това, обаче, е въпрос на културна политика.