Ново проучване от Университета в Дънди показва, че гладът може значително да повлияе на способността ви да вземате решения.

За проучването група от 50 участници отговаряли на въпроси в две сесии, веднъж два часа след хранене и друг път след като са гладували 10 часа. Доброволците имали възможност веднага да получат малка награда (храна, пари и стрийминг на музика) или да изчакат по-съществени награди по-късно.
Когато хората били гладни, те били склонни да се съсредоточават върху краткосрочните или „фокусирани върху настоящето“ награди, независимо дали са свързани или не с храните, обяснява Бенджамин Винсент, водещ на изследването.

„Искахме да разберем дали гладът има конкретен ефект върху това как взимате решения само във връзка с хранаjd или дали той има по-широк ефект и това изследване предполага, че вземането на решения става по-фокусирано върху настоящето, когато хората са гладни“, той каза.

Независимо дали умишлено гладувате или от време на време пропускате хранене, защото сте заети, трябва да имате предвид как гладът може да повлияе на други по-важни решения, които вземате в живота, казва д-р Винсент.