След като царува един век в автомобилната индустрия, двигателят с вътрешно горене очевидно си отива. Сега дори германският производител Daimler каза, че спира разработването на нови мотори на конвенционално гориво и ще се съсредоточи върху електрическите автомобили.
Германският производител, чийто съименник и съосновател Готлиб Даймлер е признат, че е изобретил прототипа на съвременния бензинов двигател, наскоро пусна последното си поколение мотори с вътрешно горене и вероятно последният.

Пред германското списание Auto Motor und Sport директорът на отдела за разработки в Daimler Маркус Шефер заяви, че в момента те не планират да разработват нов двигател с гориво от ново поколение и се фокусират върху нови електрически мотори.

Въпреки че те няма да инвестират в разработването на нови двигатели с вътрешно горене, Шефер отбеляза, че те все още могат да работят върху някои специфични части, за да се подобрят съществуващите си двигатели.

През последните години има признаци, че двигателите с вътрешно горене достигат своята граница на възможности. Това стана кристално ясно със скандала „Дизелгейт“, когато се оказа, че много автомобилни производители са манипулирали данните за емисиите на дизеловите двигатели, тъй като не са могли да покрият новите регулаторни изисквания.

Към това трябва да се добави, че разработването на нови двигатели с вътрешно горене е дълъг и скъп процес, който вероятно вече не си струва.
Например, няколко държави прилагат или обявяват намеренията си да забранят продажбата на нови автомобили на бензин и дизелово гориво до 2040 г.

Това кара автомобилни производители като VW и сега Daimler да преосмислят дългосрочната си стратегия за инвестиране в развитието на силовите агрегати.