Постът европейски главен прокурор не е като този на европейски комисар или евродепутат от Румъния, който се полага по право на страната, коментира журналистката Йоана Ене Доджою в статия в информационния сайт Зиаре по повод избирането на Лаура Кодруца Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура. Статията е озаглавена "Подаръкът на Кодруца Кьовеши и горчивата победа".

"Кьовеши няма да заеме пост, който се полага на Румъния. Тя донесе европейски пост на Румъния след конкурс с прокурори от цяла Европа. Това е още един подарък, който Лаура Кодруца Кьовеши направи на страната", посочва журналистката.

"Победата й не е политическа. След изключително сложна техническа оценка, тя бе класирана на първо място сред трите предложения, представени на Европейския парламент и Европейския съвет. Победата й стана политически наситена заради ирационалния гняв, който нейният успех предизвика в Румъния и който даде старт на ад от репресии от всякакъв вид. Ако не беше тази истерия, която изнесоха в Страсбург и Брюксел абсурдите на румънската политика, Кьовеши щеше да спечели без проблеми, но победата й нямаше да има същата стойност. Истерията се обърна срещу онези, които я предизвикаха, защото придадоха на смазващия избор на Европа в полза на г-жа Кьовеши символична стойност, много по-голяма от признание на качествата на Лаура Кодруца Кьовеши", пише журналистката.

Символично изборът на Кьовеши е шамар за правителството в Букурещ и неговата политика в областта на правосъдието. Това е форма на подкрепа и признание за борбата с корупцията и за румънските магистрати, които са подложени на най-свирепата атака от влизането на Румъния в ЕС, отбелязва авторката на Зиаре.

"Същевременно това е горчива победа за румънското общество, защото Румъния губи Лаура Кодруца Кьовеши. Тя ще замине за Люксембург, ще започне нов път, ново предизвикателство, в момент, когато Румъния има огромна нужда от нея", пише Йоана Ене Доджою, според която Кьовеши би могла да бъде отличен президент, министър на правосъдието, конституционен съдия или член на Висшия съвет на магистратите.

Лаура Кодруца Кьовеши е румънски гражданин, а това, че румънски гражданин е успял да заеме европейски пост е в интерес на румънската държава. Румъния получи като подарък от Кьовеши не само една длъжност, но и благоразположение, надежда и вдъхновение, пише Йоана Ене Доджою.

Журналистката Магда Градинару пък отбелязва, че цялото "досие" около избора на Кьовеши е представлявало компрометиране на начина, по който Румъния иска да бъде възприемана от очите на чуждестранните партньори и на европейските институции.

Румънското правителство поведе кампания по очерняне, сатанизиране и сплашване срещу един румънски гражданин, който за своя сметка се е включил в конкурс за европейски пост. Настървението и сталинистките техники, с които една официална институция на държавата пусна в действие огромен апарат, включващ и други държавни институции и румънски евродепутати, предизвикаха ропот в бюрата на европейските институции, посочва Магда Градинару в статия в Зиаре под заглавие "Румънски хаос в Брюксел. Как Румъния рискува доверието към себе си в международен план и кой е отговорен за това".

"В един момент всички в Брюксел разбраха, че става дума за марионетно правителство, контролирано от балкански политически лидер с нелиберални амбиции и най-вече с огромен страх от затвора, където в крайна сметка се озова", пише журналистката, визирайки бившия лидер на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който през май т.г. влезе в затвора с присъда от три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Журналистката обръща внимание на противоречивите реакции на официалните румънски представители по време на различните гласувания в процедурата по избор на Кьовеши в контекста на циркулиращи в общественото пространство твърдения, че постоянният представител на Румъния в ЕС Луминица Одобеску е гласувала вчера в подкрепа на Кьовеши, докато при първото гласуване в КОРЕПЕР (постоянните представители в ЕС) по-рано тази година подкрепи френския кандидат.

Журналистката Магда Градинару анализира и поведението на президента Клаус Йоханис, който не пое никаква роля при първото гласуване, при положение че той отговаря за външната политика на Румъния.

Румънски медии пишат днес, че президентът Йоханис се е обадил вчера на румънската посланичка в ЕС Луминица Одобеску, за да поиска от нея да гласува в подкрепа на Кьовеши. Йоана Ене Доджою отбелязва, че този жест е от полза за президента в контекста на предизборната му кампания за втори мандат, но задава въпроса защо Йоханис не защити Кьовеши по-рано, включително при отстраняването й като ръководител на антикорупционната прокуратура?

Журналистката се пита още дали пропускът Луминица Одобеску да получи писмени инструкции от МВнР как да гласува на КОРЕПЕР, не е опит на премиера Виорика Дънчила да измами собствената си партия и да не стане напълно за смях в Брюксел.

"Като оставим настрана вътрешните сметки (...) Румъния не стои добре", пише Магда Градинару. "Трудно е да имаш доверие и да работиш по международни досиета с държава, която има двойно и нехармонизирано командване във външната политика, което създава напрежение и проблеми дори на чуждестранните партньори", пише журналистката и припомня и случая с преместването на румънското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Същото важи и в казуса на Кьовеши, където назначението на една европейска длъжност бе блокирано, защото някои политици в Букурещ страдат от отмъстителност, посочва Магда Градинару.