Експлозия в руска лаборатория, където се пазят опасни щамове на силно заразни болести, предизвика пожар в изследователския център, предаде dnes.bg. 

"Вектор" се намира в Колцово, недалеч от Новосибирск.

Взривът е бил причинен от изтичане на газ, но в становище на центъра става ясно, че в този момент не се е работило с биологични материали.

Един човек е пострадал при взрива и е настанен в болница с изгаряния от трета степен.

Според BBC по време на Студената война биохимичния комплекс "Вектор" е действал като изследователски център за изследване на биологичните оръжия.

Той е изграден през 1974 г. като затворен институт за изследване на ваксини и "защита срещу бактериологични и биологични оръжия".

Няма сериозни увреждания на структурата на лабораторията, уверяват от ръководството й. Пожарът се е разпрострял на 30 кв. м преди да бъде потушен.

"Вектор" съхранява една от най-обширните бази от вируси на земята. В техните лаборатории се пазят щамове на вируса ебола, предава "Интерфакс".

В "колекцията" им има още и щамове от едра шарка, птичи грип, различни щамове на хепатита, вирусът на СПИН. Много от тези болести се смятат за изчезнали, като например едрата шарка. Вирусът се пази само на още едно място в света.

През 2004 г. руска изследователка е починала след инцидент в центъра, след като по случайност се одира с игла, която е пренасяла вируса на Ебола. Тогава от лабораторията се забавят няколко седмици преди да уведомят Световната здравна организация за инцидента.