Следващото поколение Wi-Fi малко по малко идва при нас в последната година, но тази седмица разпространението му ще се забърза значително, пише The Verge.

Wi-Fi Alliance, организацията, която наблюдава въвеждането на Wi-Fi стандартите, официално пуска програмата за сертификация на Wi-Fi 6. Това може да ви звучи малко скучно, но всъщност означава, че стандартът е готов за употреба.

Wi-Fi 6 включва редица нови технологии, които заедно правят Wi-Fi по-ефективен. Това е особено важно заради увеличения брой устройства с безжична връзка днес - не е необичайно за едно семейство да има дузина или дори повече джаджи, свързани към една и съща Wi-Fi мрежа.

Именно в такава ситуацията ще видим едно от подобренията в новите джаджи, които работят според стандарта - те ще работят по-бързо в мрежи с много включени устройства. Теоретичната максимална скорост също се увеличава - от 3,5 Gbps до 9,6 Gbps - но това няма особено значение, тъй като у дома скоро няма имате достъп до подобни скорости.

Важното е, че Wi-Fi 6 има редица подобрения, които ще позволяват на свързаните устройства да работят по-бързо и да доставят повече данни едновременно, така че скоростта ще се увеличи у дома ви (ако често ползвате много устройства), както и при публични мрежи.

Трябва да отбележим, че на пазара вече има редица Wi-Fi 6 устройства, макар те да не са официално сертифицирани. Както и да посочим, че тазседмичната най-важна новина за Wi-Fi 6 не е официалният старт на сертификацията, а пускането на новите модели iPhone на пазара. Това бързо ще постави милиони Wi-Fi 6 устройства в ръцете на хората.